A reuşit să dreseze trei lilieci din peştera Polovragi

Felicia Bantea, ghidul peşterii Polovragi, a reuşit să înveţe trei lilieci să răspundă la câteva comenzi vocale. Cei trei lilieci, pe numele lor Zemi, Guriţă şi Soni trăiesc în Peştera Polovragi, de pe Cheile Olteţului, la câţiva kilometri de Mănăstirea Polovragi, potrivit adevarul.ro.

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 10:23
A reuşit să dreseze trei lilieci din peştera Polovragi

Felicia Bantea administrează peştera, este inginer geolog şi angajată a Muzeului Judeţean Gorj. Femeia a reuşit să dreseze liliecii.

Când o aud rostind cuvântul „poză”, liliecii acceptă să fie fotografiaţi de turişti şi nu se mai sperie de bliţurile aparatelor foto. „Nu te ating, nu mă atingi” înseamnă că te poţi apropia de ei, însă fără a-i atinge, deoarece au senzori şi nu suportă să fie atinşi.

Numele liliecilor provine de la locul acestora în peşteră. „În funcţie de locul pe care şi l-au ales în galerie şi simbolul care se află în acel loc, ­le-am pus şi numele. Liliacului care stă deasupra Scaunului  lui Zamolxe i-am spus Zemi. Celui care stă lângă pictură rupestră i-am spus Guriţă pentru că este cel mai mare liliac cu potcoavă şi are gura în relief ca un rât. Cel mai deştept liliac din promoţia acestui an este Soni. L-am numit aşa datorită sonarului său de excepţie (n.r. – organul de auz cu ajutorul căruia se orientează) pe care-l posedă. Este singurul care a învăţat comanda «Nici-Nici». Coboară din zborul lui şi trece pe sub picioarele mele. Dacă plec şi îi spun să rămână în locul respectiv, îl găsesc tot acolo şi după o săptămână”, a declarat Felicia Bantea.