A revenit variola maimuței, „asasinul tăcut”. Cercetătorii au descoperit că virusul se transmite înainte de primele simptome

Variola maimuței revine! Marea majoritate a persoanelor vizate aparțin unei minorități sexuale, arată datele centralizate de specialiști, care au revenit cu noi informații despre boala contagioasă. 

03 nov. 2022, 08:31
A revenit variola maimuței, „asasinul tăcut”. Cercetătorii au descoperit că virusul se transmite înainte de primele simptome

Virusul variolei maimuței se transmite în general de la apariția primelor simptome și chiar și înainte, arată cel mai recent studiu publicat despre fenomenul care a creat panică în societate. „Transmiterea pre-simptomatică” a variolei maimuţei, ale cărei simptome se caracterizează în principal prin erupţii cutanate, pare „considerabilă”, menționează autorii studiului publicat în British Medical Journal (BMJ).

Marea Britanie a fost unul dintre primele state în care variola maimuței a devenit un fenomen îngrijorător. Astfel, în primăvară, numărul de infectări a explodat în primăvară și începutul verii, atât în Regatul Unit cât și în Statele Unite ale Americii. Ulterior, au fost confirmate cazuri și în Europa, respectiv în România. Primele infecții au fost raportate în Africa.

 

Câte persoane au fost infectate cu variola maimuței – monkeypox

 

Până în prezent, 80.000 de persoane au fost infectate cu variola maimuței, iar aproximativ 30 au murit. Totuși, numărul de cazuri pare să fie în scădere, iar autoritățile sanitare subliniază importanța conștientizării pacienților, a riscului la care se supun, având în vedere faptul că virusul se transmite înainte de primele simptome, deci în perioada de incubație.

Transmitere pre-simptomatică reprezintă mai mult de jumătate din cazuri şi poate apărea cu până la patru zile înainte de apariţia simptomelor.

Autorii studiului au examinat un eșantion de 3.000 de pacienți din Marea Britanie. Cei infectați erau marea majoritate bărbați gay, deci care întrețineau relații intime cu persoane de același sex, se arată în studiul citat de agenția News.

Experții în sănătate publică recomandă vaccinarea bărbaților homosexuali, pentru a putea preveni îmbolnăvirea cu monkeypox.