A stat 30 de ani în junglă, refuzând să creadă că războiul s-a încheiat. Cel mai devotat soldat nipon a murit

Hiroo Onoda a murit liniştit în patul său din Tokyo la 91 de ani. Nimic mai mult decât ceva banal, mai puţin faptul că acest fost soldat japonez a trăit ascuns în jungla din Filipine până în 1974, crezând că războiul nu se terminase, relatează AFP, citat de Agerpres.

17 ian. 2014, 08:48
A stat 30 de ani în junglă, refuzând să creadă că războiul s-a încheiat. Cel mai devotat soldat nipon a murit

Timp de aproape treizeci de ani de la capitularea imperiului nipon, după cel de-al Doilea Război Mondial, Hiroo Onoda, ofiţer de informaţii specializat în tehnici de gherilă, a rezistat pe insula filipineză Lubang, în apropiere de Luzon. El a fost trimis acolo în 1944 cu un ordin oficial: să nu se predea niciodată şi să reziste până la sosirea întăririlor.

Citeşte şi Doi bărbaţi dispăruţi în războiul din Vietnam, găsiţi în viaţă, după 40 de ani, în junglă FOTO

Împreună cu alţi trei soldaţi, el a respectat aceste ordine mulţi ani după încheierea conflictului, ignorând faptul că luptele se sfârşiseră. Existenţa militarilor a fost descoperită în 1950 când unul dintre ei a decis să părăsească pădurea şi să se întoarcă în Japonia.

Cu toate că, cu ajutorul unor avioane, au fost lansate broşuri prin care Onoda era anunţat că războiul s-a terminat de multă vreme şi că armata imperială a pierdut, soldatul nu a crezut niciodată acest lucru şi a continuat, alături de ultimii săi camarazi, să monitorizeze instalaţii militare şi uneori chiar să se lupte cu soldaţii filipinezi.

După moartea unuia dintre camarazii lui Onoda, guvernele de la Tokyo şi Manila au continuat să îl caute pe acesta şi pe ultimul său frate de arme, timp de zece ani. În cele din urmă căutările s-au încheiat în 1959, atât japonezii, cât şi filipinezii fiind convinşi că ambii muriseră. Dar în 1972 cei doi au reapărut şi au atacat trupe filipineze. Onoda a reuşit să fugă, însă ultimul său tovarăş a fost ucis.

Tokyo a decis atunci să trimită membri ai familiei sale pentru a încerca să-l convingă să renunţe la luptă, dar în van. Într-un final, a fost nevoie ca fostul său comandant să meargă el însuşi în junglă în 1974 şi să îi ordone să depună armele şi să accepte să se predea.