A treia doză de vaccin anti-COVID dezvoltat de Pfizer, autorizată în SUA. FDA a permis folosirea serului pentru populaţia vulnerabilă

Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat miercuri a treia doză de vaccin împotriva COVID-19, dezvoltată de Pfizer/ BioNTech.

23 sept. 2021, 08:34
A treia doză de vaccin anti-COVID dezvoltat de Pfizer, autorizată în SUA. FDA a permis folosirea serului pentru populaţia vulnerabilă

FDA a autorizat a treia doză de vaccin anti-Covid pentru a fi administrată de urgenţă în cazul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, precum şi a populaţiei vulnerabile cu vârste de peste 18 ani.

Experţii recomandă ca doza suplimentară să fie administrată la cel puţin şase luni de la momentul primirii celei de-a doua doze din serul Pfizer, transmite postul NBC News, citat de News.ro.

A treia doză de vaccin anti-COVID are, însă, nevoie şi de aprobarea Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).

Citeşte şi: Tot ce trebuie să știi despre vaccinarea anti-Covid cu doza a treia. Care sunt persoanele cărora le e recomandată

A treia doză de vaccin anti-COVID dezvoltat de Pfizer, autorizată în SUA. Recomandările specialiştilor

Un grup de experţi din cadrul CDC urmează să se întâlnească zilele acestea pentru a discuta despre siguranţa şi eficienţa dozei suplimentare a vaccinunului anti-COVID. Specialiştii vor vota joi pentru a stabili cine se califică pentru a primi cea de-a treia doză a vaccinului anti-COVID.

Potrivit sursei citate, este nevoie de recomandarea grupului CDC, numit Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP), înainte de administrarea dozelor. A treia doză a vaccinului Pfizer ar putea fi administrată imediat, în cazul în care şeful CDC, dr. Rochelle Walensky, va semna recomandarea comitetului.

Motivul pentru care Pfizer cere administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID

Iniţial, compania Pfizer a solicitat FDA să aprobe a treia doză pentru toate persoanele cu vârste de peste 16 ani la şase luni după ce au primit a doua doză. Un comitet de consiliere al FDA a respins cererea vinerea trecută, argumentând că doza suplimentară ar fi necesară în cazul adulţilor vârtsnici şi a persoanelor care prezintă risc de a dezvolta o formă gravă a bolii.

Categoriile de persoane care ar trebui să primească a treia doză de vaccin anti-COVID

Comitetul consultativ a sugerat şi că persoanele care lucrează în mediu cu risc mare de expunere, precum lucrătorii sanitari şi profesorii, ar trebui să fie eligibili pentru a treia doză. Acest lucru se reflectă în autorizaţia emisă miercuri.

În săptămânile următoare sunt aşteptate mai multe informaţii privind siguranţa şi eficienţa dozei suplimentare a vaccinului anti-COVID.

Joi, grupul de consilieri de la CDC va discuta situaţia celor vaccinaţi cu seruri Moderna şi Johnson & Johnson, având în vedere că autorizaţia emisă miercuri de FDA îi vizează doar pe cei imunizaţi cu Pfizer.

Moderna a prezentat FDA informaţii despre doza sa suplimentară, iar Johnson & Johnson urmează să facă acelaşi lucru.

Citeşte şi: Florin Cîţu, anunţul momentului despre vaccinare. „Pe 28 septembrie începe administrarea celei de-a treia doze!”