Florin Cîţu, anunţul momentului despre vaccinare. „Pe 28 septembrie începe administrarea celei de-a treia doze!”

Florin Cîţu, premierul României, a anunţat, miercuri, că România va începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin pe 28 septembrie, pentru cei care au cel puţin şase luni de la doza a doua.

22 sept. 2021, 15:24
Florin Cîţu, anunţul momentului despre vaccinare. „Pe 28 septembrie începe administrarea celei de-a treia doze!”

Florin Cîţu, anunţul momentului despre vaccinare. Premierul României a anunţat că România va începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin pe 28 septmebrie, pentru cei care au cel puţin şase luni de la doza a doua.

„Am luat decizia ca începând cu 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua să înceapă doza a treia. Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinuri pe bază de ARN mesager”, a declarat Florin Cîțu.

Anunţul făcut de prim-ministrul României vine la doar o zi după ce Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV, a anunţat că România va demara administrarea celei de-a treia doze, în contextul creşterii uriaşe a noilor cazuri de Covid-19.

Florin Cîţu, anunţul momentului despre vaccinare

„Astăzi, 22 septembrie a avut loc o ședință de lucru la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). La întâlnire au luat parte și ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Vass Levente și președintele ANMDMR, Robert Ancuceanu.
Având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitatea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager”, anunţă CNCAV.

Valeriu Gheorghiţă anunţă începerea administrării celei de-a treia doze. Ce categorii au prioritate şi ce vaccin primesc cei imunizaţi cu Astra Zeneca

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3) se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare. Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene/ a municipiului București. Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate”, se mai arată în comunicatul CNCAV.

Doza 3 este ferm recomandată:

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).