A treia dronă prăbuşită în România, la doar 8 kilometri de Tulcea. Bombardamentele ruseşti continuă în sudul Ucrainei

A treia dronă prăbușită în România și găsită miercuri de militari la circa 15 km de granița cu Ucraina, lângă comuna tulceană Nufăru aflată la 8 km de Tulcea.

14 sept. 2023, 10:35
A treia dronă prăbuşită în România, la doar 8 kilometri de Tulcea. Bombardamentele ruseşti continuă în sudul Ucrainei

Drona este similară cu cele folosite de armata Rusiei, a anunțat miercuri Ministerul Apărării Naționale. Rusia utilizează în atacurile asupra Ucrainei atât drone produse intern, cât și drone iraniene Shahed, numite și drone kamikaze.

Rezultatul a fost comunicat după primele teste realizate de echipa mixtă de cercetare și verificare. ”Din primele date transmise, a rezultat că fragmentele în cauză sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanțelor producerii acestui incident”, arată MApN, potrivit G4Media.

Ministerul Apărării Naționale arată că ”atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii portuare a Ucrainei de la Dunăre, executate în proximitatea graniței cu România, sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional”.

Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române a identificat miercuri în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufăru și Victoria din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, transmite Ministerul Apărării Naționale.

Comunele Nufăru și Victoria sunt situate la câteva zeci de kilometri de granița cu Ucraina, pe Brațul Sfântu Gheorghe.

Dacă se confirmă că fragmentele găsite de militari aparțin unei drone, ar fi cea de-a treia dronă utilizată în războiul din Ucraina găsită pe teritoriul României în două săptămâni.

Diferența majoră e că celelalte două drone au fost găsite în localitatea Plauru (Tulcea), pe malul Dunării, la câțiva metri de granița cu Ucraina.

Forțele militare ruse atacă constant în ultimele săptămâni portul ucrainean Izmail.

Un copil a fost ucis de un atac cu dronă în sudul Ucrainei

Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că un băiat de şase ani a fost ucis şi alte patru persoane, inclusiv fratele său de 13 ani, au fost rănite de bombardamentele ruseşti asupra satului Novodmitrivka din regiunea Herson. „Obuze inamice au lovit o casă privată şi curtea acesteia”, a precizat acesta într-o declaraţie pe Telegram.

Pe de altă parte, forţele aeriene ucrainene au declarat că au doborât drone în mai multe regiuni din sudul şi nordul Ucrainei. „În noaptea de 14 septembrie 2023, de la ora 21:00 la 2:30, invadatorii ruşi au atacat Ucraina cu mai multe grupuri de (drone) de tip Shahed-136/131 din trei direcţii”, au anunţat forţele aeriene ucrainene.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lîsak, a declarat că trei drone au survolat regiunea, avariind mai multe clădiri. O altă parte a regiunii a fost lovită peste noapte de artilerie şi rachete, a precizat el.

După ce iniţial a căutat să bombardeze ţintele ucrainene cu rachete, Rusia a apelat în acest an din ce în ce mai mult la Shahed, o dronă kamikaze iraniană ieftină, care este mai uşor de confecţionat şi care poate deruta apărarea aeriană prin dimensiunile sale mai mici şi viteza redusă.

Citeşte şi: Taiwanul susţine că a detectat 68 de avioane de război chinezeşti în apropierea coastelor sale