Abandonul şcolar, o problemă a întregii societăţi

Abandonul școlar – fenomenul cel mai grav în educația din România – trebuie privit nu numai ca o problemă a copilului, ci ca o problemă a întregii societăți: are implicații asupra prezentului, dar mai ales asupra viitorului fiecăruia dintre noi.
Romania TV
06 nov. 2015, 15:06
Abandonul şcolar, o problemă a întregii societăţi

Recuperarea tuturor școlarilor pierduți, la orice vârstă s-ar face aceasta, poate părea un vis quijotesc, dar este, în primul rând, o necesitate economică și socială.

“Odată conștientizat acest fapt, conștientizezi de fapt nevoia de schimbare a școlii, pentru a fi mai atractivă, mai motivantă, mai eficientă în utilizarea resurselor”, consideră Daniela Vișoianu, reprezentantă a Asociaţiei C4C – Communication for Community şi preşedintă a Coaliţiei pentru Educaţie.

Cu acestă concluzie a fost marcată ieri, la Institutul Cervantes din București, încheierea proiectului cofinanțat din Fondul Social European „Cu mic, cu mare, din nou la școală”, derulat de către Asociaţia C4C – Communication for Community, în parteneriat cu Inspectoratele Şcolare Judeţene din Gorj, Călăraşi şi Prahova (POSDRU 140741).

Lansat în primăvara anului 2014, programul a reușit să readucă în băncile școlii 377 de adulți (majoritatea tinere mame) pentru a-și finaliza cel puțin două clase din ciclul primar, abandonat în urmă cu 10-20 de ani. Beneficiarii provin din 13 comunităţi defavorizate din zona Munteniei, acolo unde şcoala nu a reuşit să învingă riscul de abandon şcolar asociat în general acestor comunităţi.

„Acest proiect a fost o exemplificare, la scară mică, a efortului de care e nevoie la nivelul întregii societăți pentru recuperarea unei resurse de muncă, de dezvoltare și de stabilitate de care astăzi, în mod nepermis, nu ținem cont”, mai spune Daniela Vișoianu.

Proiectul a adus resursele financiare necesare, prin alocații lunare ca beneficiarii să treacă mai ușor peste barierele materiale, chiar sociale, mai ales în cazul femeilor de etnie romă.

De asemenea, a mobilizat întregul mecanism de resurse educaționale, de la profesori/învățători la mediatori școlari, de la directori și inspectori școlari la specialiști din cadrul organizațiilor neguvernamentale.

Fiecare resursă a avut rolul său, primordial fiind, desigur, cel al educatorului, cel care îi ajută pe învățăcei, cu mic, cu mare, să se (re)descopere.

„Sunt studii care spun că influența profesorului asupra copiilor care provin din medii avantajate (familii cu status material și social ridicat) este undeva la 10% pe parcursul a trei ani de teste standardizate. Dar această influență crește la 40%-50%, când ne uităm la copiii din mediile defavorizate”, a arătat Șerban Iosifescu, președintele Asociației de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP).

„În mod normal, munca noastră se face cu pasiune și încredere. De data aceasta a trebuit să le folosim în doze și mai mari, pentru că nu-i ușor să lucrezi cu un adult care poate nu a avut niciodată deprinderea să țină un creion în mână. Dar cred că proiectul acesta ne-a arătat, tuturor celor implicați, că școala trebuie regândită de la prima șansă, pentru a nu mai fi nevoie de a doua șansă. Trebuie să ieșim fiecare – cu mic, cu mare, cum s-ar spune – din zona de confort, nepăsarea trebuie să se evapore”, spune Alina Trupoiu, profesoară de chimie-fizică, directoarea școlii „Constantin Stere” din Bucov, Prahova.

Asemeni celorlalți profesori, dna Trupoiu scoate în evidență efectul major pe care îl au proiectele de tipul „A doua șansă”: duc la îmbunătățirea evidentă a prezenței la școală a copiilor beneficiarilor, pentru că părinții devin mai conștienți de ceea ce au pierdut și se mobilizează pentru a-și ține copiii la școală.

Nevoia de schimbare în abordarea ideii de școală a reieșit și din prezentările unor proiecte care au ca țintă prevenirea abandonului/părăsirii timpurii a școlii, derulate de organizații neguvernamentale ca United Way, World Vision, Salvați Copiii sau IDEE -Institutul pentru Dezvoltarea Evaluarii in Educatie. Mai multe puteți afla aici.

„Totul pleacă de la abordare. Ne uităm cu invidie la rezultatele generale ale sistemelor de învățământ din alte țări – Finlanda este referința preferată. Dar uităm să amintim că acolo copilul este văzut, în primul rând, ca o responsabilitate a societății: statul este primul chemat să aibă grijă ca acel copil să fie format și dezvoltat pentru a-și găsi un loc în societate”, conchide Daniela Vișoianu.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african