Abrogarea OUG 114, dezastru pentru pensionari. Explicaţia ministrului Muncii, Marius Budăi

Aproximativ un milion de pensionari care încasează pensia minimă ar putea să nu mai beneficieze de o mărire. Partidele din Opoziţie vor să abroge Ordonanţa de Urgenţă 114, singurul document care prevede majorarea pensiei minime din toamnă, dar şi a punctului de pensie. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat la România TV, ce presupune abrogarea OUG 114.

23 aug. 2019, 07:54
Abrogarea OUG 114, dezastru pentru pensionari. Explicaţia ministrului Muncii, Marius Budăi

Camera Deputaţilor se va întruni în sesiune extraordinară săptămâna viitoare, în perioada 26 – 30 august, luni fiind programată, de la ora 12,30, şedinţa Biroului permanent, iar de la ora 14,00 – şedinţa de plen.

Potrivit deputatului PNL Raluca Turcan, Opoziţia doreşte anularea „celui mai toxic instrument din economia românească – Ordonanţa 114, care îi face pe români să o ducă mai greu şi să nu înţeleagă de ce”.

Ministrul Muncii a explicat la România TV ce înseamnă abrogarea OUG 114 pentru pensionarii din România.

„În momentul în care noi am elaborat legea nouă a pensiilor, am prevăzut acel atac la CCR. În OUG 114 am prevăzut şi cele două măsuri care îi privesc pe pensionari, majorarea valorii punctului de pensie şi majorarea indemnizaţiei sociale, cunoscută ca pensia minimă. Suntem acum în situaţia în care noi deja am trimis la tipărire cupoanele pentru luna septembrie. Ceea ce mă deranjează foarte tare şi mă voi opune public este această dorinţă a colegilor din Opoziţie de austeritate. E ceva foarte gravă, ne aducem aminte din 2010 când nu au crezut în nimic altceva, decât în austeritate, în tăierea veniturilor românilor şi în majorările de taxe. Acum, prin declaraţiile dumnealor, şi vă aduc aminte acea impozitare pentru IT-işti, acea renunţare la subvenţii, după am treilea an în care vom fi în top în agricultură cu producţia, să renunţăm la subvenţii este un lucru greşit. Am văzut de asemenea o declaraţie cum că ar trebui să tăiem sporurile salariaţilor şi să nu mai acordăm tichetele de vacanţă, cre şi-au demonstrat eficienţa. Iată că suntem într-o logică a tăierilor a colegilor din Opoziţie. Spre deosebire de ei, noi nu vom face acest lucru, şi aşa cum am spus în campania electorală, majorarea punctului de pensie, dublarea punctului de pensie până în 2020 se va întâmpla, iar ceea ce înseamnă indemnizaţia socială – pensia minimă cu siguranţă va fi plătită aşa cum am spus în OUG 114, adică cu noua valoare de 704 lei. Sumele necesare sunt cuprinse în bugetul MInisterului Muncii, în speţă Casa Naţională de Pensii Publice şi cu siguranţă nu avem nicio sincopă aici”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi la România TV

Aproximativ 950.000 de pensionari încasează indemnizaţia socială, aşa-numita pensie minimă. De la 1 septembrie, pensia minimă ar urma să crească, începând 1 septembrie 2019, de la 640 lei la 704 lei.

Punctul de pensie creşte de la 1 septembrie cu 15%, de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor mai sunt de implementat şi alte sporuri, dar şi pensiile de agricultori.

„Noi mai avem în lege de implementat acel 25% pentru pensia de urmaş, acel 10% pentru documente care nu au fost luate în calcul, sporuri din anexa 5 la Legea 215, la anexa 263, acele sporuri care nu au avut caracter permanent şi nu au constituit contribuţie, cum este acordul global şi alte sporuri. Aceste lucruri trebuie făcute pas cu pas. Mai avem de introdus şi pensiile de agricultori a căror migrare va fi un pic mai dificilă”, a explicat ministrul Muncii.