Accesul la îngrijiri medicale este din ce în ce mai restrâns pentru persoanele sărace din Europa

Cele mai sărace persoane din Europa au acces din ce în ce mai restrâns la îngrijiri medicale, a anunțat luni organizația Médecins du Monde (MdM), într-un raport care desființează "mitul" imigrației din motive medicale, relatează AFP.

18 mai 2015, 18:35
Accesul la îngrijiri medicale este din ce în ce mai restrâns pentru persoanele sărace din Europa

„În ceea ce privește sănătatea, instituțiile UE au reafirmat recent adeziunea la valorile universalității, accesul la îngrijiri de calitate, echitatea și solidaritatea (…) În practică, aceste cuvinte rămân încă prea des promisiuni”, potrivit organizației neguvernamentale, care cere un acces real la îngrijiri medicale pentru toți.

„În timp ce nevoile de asistență medicală nerezolvate au crescut în majoritatea țărilor din cauza crizei economice și a măsurilor de austeritate, cei mai săraci oameni au fost cel mai grav afectați”, precizează MdM în acest raport prezentat la Londra.

Potrivit Agerpres, aceasta constatare se bazează pe consultații medicale realizate anul trecut în rândul a 22.171 de persoane (dintre care 78% imigranți non-europeni) în nouă țări membre ale UE, între care Germania, Franța și Marea Britanie.

Documentul citat denunță situația extrem de dificilă a femeilor însărcinate și a copiilor: mai mult de jumătate din femeile însărcinate nu au beneficiat de consultație prenatală înainte de a ajunge la MdM, în timp ce numai o treime dintre copiii consultați de acest ONG fuseseră vaccinați împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. În total, două treimi dintre pacienții văzuți anul trecut de MdM nu beneficiau de nici o asigurare medicală.

Datele colectate pentru acest raport „desființează clar mitul migrației din motive medicale, atât de des folosit de guverne pentru a restricționa accesul la îngrijire medicală”, adaugă ONG-ul citat.