ACCIDENT AVIATIC în Sibiu. Spitalul Militar a cumpărat piele artificială pentru pilotul rănit

Ministerul Apărării Naţionale, prin Spitalul Militar Central, a achiziţionat 4.000 cm pătraţi de piele artificială pentru operaţia la care urmează să fie supus pilotul militar care a supravieţuit accidentului aviatic de la Sibiu, căpitan-comandorul Corneliu Gabriel Titiana, informează un comunicat de presă al unităţii medicale.

04 dec. 2014, 07:46
ACCIDENT AVIATIC în Sibiu. Spitalul Militar a cumpărat piele artificială pentru pilotul rănit

Produsul medical a fost procurat din străinătate întrucât nu se găseşte pe piaţa de profil din România.

„La acest moment, pielea artificială este la dispoziţia medicilor curanţi, momentul operator rămânând să fie stabilit ulterior, în funcţie de evoluţia stării de sănătate a pacientului”, se arată în comunicat.

Până în prezent, medicii au recurs la autotransplant în cazul pilotului, cu piele proprie, şi au folosit şi ţesuturi de la banca de piele.

Reprezentanţii Spitalului Militar precizează că în lupta pentru salvarea vieţii militarilor răniţi s-a alăturat şi Centrul de hematologie transfuzională al Ministerului Apărării, aflat în incinta Spitalului Militar, care a asigurat suportul necesar reechilibrării volemice a pacienţilor, punând la dispoziţie necesarul de unităţi de sânge şi plasmă.

Citeşte şi Fiul pilotului rănit în tragedia aviatică din Sibiu face un apel DISPERAT la oamenii care îl pot salva

Potrivit site-ului spitalului, militarii pot dona sânge pentru căpitan-comandorul Corneliu Gabriel Titian la Centrul de hematologie transfuzională, în cadrul campaniei „Sacrificiul impune respect!”, derulată de Ministerul Apărării.

„Donând sânge la Centrul de hematologie transfuzională al Ministerul Apărării Naţionale, fiecare din noi intră în lupta contracronometru pentru salvarea vieţii camaradului nostru, căpitan-comandorul Corneliu Gabriel Titiana, grav rănit în urma accidentului aviatic din 21 noiembrie, care se află internat în stare foarte gravă, în Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti. Militari ai Armatei României, haideţi să dovedim încă o dată, dacă mai era nevoie, că ştim să acordăm respectul şi preţuirea care se cuvine camarazilor noştri, răniţi sau invalizi ca urmare a participării la acţiuni militare, acţionând în solidar cu valorile fundamentale ale statului român pe care îl reprezentăm cu onoare”, mai arată sursa citată.

Directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, Cristian Niţescu, declara marţi că prognosticul rămâne foarte rezervat în cazul pilotului.

Citeşte şi MĂRTURII în EXCLUSIVITATE ale martorilor TRAGEDIEI AVIATICE din Sibiu VIDEO

„Pilotul este staţionar, este pe dializă, este intubat, dar nu este bine, nici extrem de rău să ne aşteptăm la ceva în următoarele ore sau zile, sper. Nu este vorba de o insuficienţă renală. Prognosticul în cazul pilotului rămâne foarte rezervat. Este posibil să îl operăm vineri, dar numai dacă starea generală permite”, afirma atunci medicul.

Potrivit acestuia, starea celuilalt supravieţuitor, maistrul militar Valentin Bora, era marţi una bună, acesta făcând deja câţiva paşi.

Opt militari şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi în urma prăbuşirii unui elicopter militar IAR-330 PUMA, pe 21 noiembrie, pe raza localităţii sibiene Mălâncrav. Elicopterul de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii se afla în misiune şi urma să participe la un exerciţiu în Poligonul Cincu.

Citeşte şi ELICOPTER PRĂBUŞIT SIBIU. Trei dintre militarii decedaţi au fost conduşi pe ultimul drum VIDEO