Accidentul aviatic produs la limita judeţelor Alba şi Cluj, anchetat de procurorii din Alba

Ancheta în cazul accidentului aviatic din Apuseni, produs la limita judeţelor Alba şi Cluj, într-o pădure aparţinând unui canton silvic clujean, va fi continuată de către procurorii din Alba, în condiţiile în care cel puţin o victimă a decedat pe teritoriul judeţului Alba.

23 ian. 2014, 18:53
Accidentul aviatic produs la limita judeţelor Alba şi Cluj, anchetat de procurorii din Alba

Procurorul general al Parchetului CA Alba Iulia Augustin Lazăr a declarat, joi seară, că accidentul aviatic din Apuseni a avut loc la graniţa judeţelor Alba şi Cluj, la circa 200 de metri de limită, într-o pădure care aparţine unui canton silvic din Cluj.

Potrivit procurorului, accesul era asigurat prin comuna Horea, din judeţul Alba, motiv pentru care atât salvatorii din Alba, cât şi forţele de intervenţie din Cluj au intrat prin calea de acces prin centrul acestei comune şi au trecut până la limită, de unde au luat victimele accidentului.

Cel puţin o victimă a decedat pe teritoriul judeţului Alba, adică s-a constatat decesul în aceste circumstanţe. Faptul că cel puţin această victimă a fost constatată ca decedată pe teritoriul judeţului Alba a atras competenţa organelor judiciare de pe raza judeţului Alba, atât ca şi competenţă teritorială, cât şi din punct de vedere al faptului că a fost primul organ judiciar sesizat, care s-a deplasat la faţa locului„, a spus Lazăr.

Întrebat dacă procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia vor continua ancheta în acest caz, chiar dacă accidentul s-a produs în Cluj, Augustin Lazăr a răspuns afirmativ, spunând că procurorii din Alba sunt legal sesizaţi.

„Da, în continuare noi suntem legal sesizaţi şi vom continua urmărirea penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, cu sprijinul colegilor de la Cluj – ofiţeri criminalişti şi, de asemenea, cu sprijinul colegilor de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, care vor pune în executare o cerere de comisie rogatorie solicitată de noi. Adică, la solicitarea noastră, dumnealor execută anumite acte care sunt de interes pentru anchetă, adică permite legea a se solicita prin comisie rogatorie unui alt organ judiciar dintr-o altă circumscripţie din ţară să efectueze anumite acte punctuale pentru anchetă”, a afirmat Augustin Lazăr.

CITEŞTE ŞI TRAGEDIA din Apuseni: Cine este copilotul din AVIONUL GROAZEI – VIDEO

Augustin Lazăr a afirmat că încă de la deplasarea în teren la locul accidentului au existat supoziţii că zona, fiind la limita judeţelor, ar fi la 200 de metri pe teritoriul judeţului Cluj.

„Unele GPS-uri indicau că e pe teritoriul judeţului Alba, altele pe teritoriul judeţului Cluj. Nu deranjează cu nimic. În mod normal, primul organ sesizat ar trebui să continue urmărirea penală şi să nu plimbăm dosarul de colo până colo şi să-l clarificăm. (…) Noi suntem legal sesizaţi. Rezultatul activităţii, cum spune legea de procedură penală, s-a produs în mai multe locuri, inclusiv în judeţul Alba, ceea ce atrage competenţa Parchetului CA Alba Iulia”, a declarat Lazăr.

Totodată, întrebat dacă ancheta va fi extinsă şi la cei care au intervenit şi au coordonat intervenţia pentru salvarea victimelor accidentului, Lazăr a răspuns că ancheta Parchetului nu se poate extinde la miniştri sau la alte persoane despre care s-a vehiculat în presă.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic de luni, pentru două infracţiuni: încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor şi vătămare corporală din culpă.

Conform sursei citate, cercetările continuă pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor şi împrejurărilor producerii accidentului.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.