Chiar dacă există medicamente care pot vindeca Hepatita C (România aflându-se în topul țărilor la numărul de cazuri), boală care ucide anual peste 240 de mii de oameni din întreaga lume, milioane de bolnavi nu au acces la el din cauza prețului exorbitant de scump.
O sută de dolari, atât este costul real de fabricație al medicamentului, dar compania farmaceutică îl vinde cu 84.000 de dolari. „Este o crimă”, spune Rice, avertizând că goana după profit omoară mai mult decât boala în sine.
Potrivit comitetului suedez care i-a acordat Premiul Nobel pentru Medicină, Charles Rice a ajutat la salvarea a milioane de vieți. El a primit premiul în urmă cu cinci ani pentru rolul său în descoperirea virusului hepatitei C, un agent patogen care distruge în tăcere ficatul și poate evolua într-un cancer mortal, conform El Pais.
Datorită descoperirilor lui Rice și ale colegilor săi, chimistul Michael J. Sofia a putut să găsească în 2007 un tratament curativ, ci anume sofosbuvir.
Când a devenit clar că acest medicament este miraculos, compania farmaceutică americană Gilead a cumpărat firma lui Sofia, Pharmasset, pentru 11 miliarde de dolari.
Citește și: Vlăduța Lupău este în culmea fericirii. Zi mare în familia artistei
Charles Rice rupe tăcerea și expune industria farmaceutică care dă dovadă de lăcomie.
„Este o crimă că există un medicament care ar putea vindeca pe toată lumea, dar nu toți au acces la el din cauza prețului”, a spus Rice. Sofosbuvir a fost cumpărat de Gilead, un gigant în industria farmaceutică, cu 11 miliarde de dolari, după care a fost pus pe piață la un preț de 84.000 de dolari pentru un tratament, în condițiile în care costul de producție este de 100, maximum 200 de dolari.
„Una dintre probleme a fost prețul cerut de companii. Când a apărut sofosbuvir, acum aproximativ 10 ani, costa 84.000 de dolari per pacient, ceea ce e o sumă uriașă (…) Nu știu cum fac acest calcul, dar am considerat acel preț revoltător: 84.000 de dolari, având în vedere cât costă efectiv producerea medicamentului?(…) Costul de fabricație era între 100 și 200 de dolari”, a spus Rice, conform Click.
Rice recunoaște nevoia unei industrii de a-și recupera investiția, însă modelul actual omoară oamenii. În opinia sa, prioritizarea profitului în detrimentul sănătății publice este „una dintre marile drame ale lumii moderne”.
Virusologul adaugă faptul că există exemple de succes, cum ar fi Egiptul, unde 10% din populație este infectată cu virusul hepatitei C. Au negociat cu compania producătoare și au reușit să producă medicamentul local, la prețuri accesibile.
Medicamentul a avut un impact puternic și în Spania. Au reușit să vindece 90% din populația infectată.
Sofosbuvir a ajuns și în țările africane, unde este deja furnizat la prețuri foarte mici, însă este un proces dureros de lent.
„Trăim într-o lume unde banii sunt motivația principală, iar asta înseamnă că unele boli nu vor avea niciodată tratament, pentru că nu sunt profitabile”, a spus Rice.
Acesta spune că odată cu epidemia de opioide, crește riscul de infecții cu hepatita C. Chiar dacă administrația Biden a alocat 10 miliarde de dolari pentru eradicarea hepatitei C până în 2023, „cu noua administrație, totul a dispărut”, spune Rice, făcând referire la revenirea lui Donald Trump în guvern.