Dosarele grele ale DNA desfiinţate de judecători

DNA pare că începe să dea rateuri în instrumentarea dosarelor cu nume grele. În ultimele luni, inculpaţi celebri au obţinut achitări în dosare cu rezonanţă. E drept, achitările nu sunt definitive, însă fenomenul există. Mai mult, sunt achitări în dosare în care procurorii DNA ceruseră pedepse maxime. De asemenea, sunt dosare pe care judecătorii le trimit înapoi la DNA pentru că nu sunt bine instrumentate.
Bogdan Păcurar
02 nov. 2017, 07:29
Dosarele grele ale DNA desfiinţate de judecători

Radu Pricop, fostul ginere al lui Traian Băsescu, este ultimul dintr-o serie de inculpaţi celebri ai DNA care sunt achitaţi de judecători.

Chiar dacă achitările câştigate în instanţă de inculpaţi cu nume grele nu sunt definitive, nu putem totuşi să nu remarcăm această tendinţă: în loc de condamnări pe bandă rulantă în dosare instrumentate de DNA, în ultime vreme au început să apară achitările. Unele dintre ele chiar spectaculoase, de la o extremă la alta: judecătorii au decis în primă instanţă achitare într-un dosar în care procurorii DNA au cerut pedeapsa maximă.

Iată mai jos câteva dosare de răsunet în care judecătorii au infirmat acuzaţiile procurorilor DNA.

RADU PRICOP (ginerele lui Traian Băsescu), acuzat de complicitate la şantaj, ACHITAT

Curtea de Apel București a dispus, pe 1 noiembrie, achitarea avocatului Radu Pricop, ginerele fostului președinte Traian Băsescu, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la șantaj și instigare la fals în declarații. Decizia nu este definitivă.

Potrivit dosarului instrumentat de DNA, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi (fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova), cu complicitatea lui Radu Pricop (avocat), a şantajat un om de afaceri pentru a-l determina să-i dea 4.000.000 de euro, bani care nu i se cuveneau. Sergiu Lucinschi a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare.

VASILE BLAGA, acuzat că aprimit 700.000 de euro prin de trafic de influenţă, ACHITAT

Tribunalul București a decis, pe 30 octombrie, achitarea lui Vasile Blaga, fost secretar general al PDL, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Decizia instanței nu este definitivă.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploiești, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenței, astfel încât respectiva firmă să obțină contracte cu două companii naționale.

Procurorii DNA au cerut condamnarea lui Vasile Blaga la închisoare și confiscarea sumei de 700.000 de euro pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

ELENA UDREA şi IOANA BĂSESCU, acuzată pentru finanţarea campaniei electorale din 2009, DOSAR RETRIMIS la DNA pentru clarificări

Judecătorii de la Curtea de Apel București le-au cerut procurorilor DNA, pe 28 septembrie, să spună, în termen de 5 zile, dacă mențin decizia de trimitere în instanță a dosarului privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009, în care sunt judecate Elena Udrea și Ioana Băsescu.

Deoarece au fost opinii divergente privind rechizitoriul DNA, magistraţii au solicitat ca procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie să lămurească în ce calitate a săvârşit Elena Udrea faptele de care este acuzată, pentru a se decide competenţa instanţei.

Pe 24 mai, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu și jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009. Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidențiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la luare de mită (2 fapte) și spălare a banilor (5 fapte).

SEBASTIAN GHIŢĂ şi IULIAN BĂDESCU, acuzaţi de dare şi luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani, ACHITAŢI

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, pe 25 septembrie, achitarea fostului deputat Sebastian Ghiţă pentru infracţiunile de dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani.

Aceeaşi soluţie de achitare a fost dată şi în cazul fostului primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, pentru infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu.

Procurorii DNA ceruseră pedepse maxime pentru cei doi inculpaţi. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă.

Potrivit dosarului instrumentat de DNA, Iulian Bădescu (primar al Ploieştiului) ar fi acordat ilegal finanţare clubului de baschet al lui Sebastian Ghiţi, iar în schimb ar fi primit mită o casă în Ploieşti.

VICTOR PONTA, acuzat de evaziune fiscală, DOSAR CLASAT

Parchetul General a clasat, pe 12 iulie 2017, dosarul în care Victor Ponta era vizat de evaziune fiscală în cazul Turceni-Rovinari. Dosarul a fost clasat în baza art.16, lit. a din Codul de procedură penală, care prevede că „fapta nu există”.

Anterior, în luna martie, DNA clasase un alt dosar disjuns în acelaşi caz, în care Victor Ponta era acuzat de conflict de interese pentru numirea lui Dan Şova în funcţia de ministru al Transporturilor.

DAN RADU RUŞANU, acuzat de acuzat de folosirea influenţei în dosarul „Carpatica Asig”, ACHITAT DEFINITIV

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, pe 28 iunie 2017, ca Dan Radu Ruşanu, fost preşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, să fie achitat definitiv de toate acuzaţiile care i se aduceau în dosar, şi anume folosirea influenţei unei persoane care îndeplineşte o funcţie publică, favorizarea făptuitorului şi constituire de grup infracţional organizat.

Dan Radu Ruşanu a fost arestat preventiv, în anul 2014, timp de patru luni şi a stat în arest a domiciliu alte trei luni în dosarul „Carpatica Asig”, fiind acuzat de folosirea influenţei unei persoane care îndeplineşte o funcţie publică, favorizarea făptuitorului şi constituire de grup infracţional organizat în dosarul „Carpatica Asig”. 

Alături de el au mai fost achitaţi Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, Elena Rusu, Călin Georgel şi Ioan Opriş. În schimb, au fost condamnaţi Ilie Carabulea şi alţi inculpaţi în dosar.

LUDOVIC ORBAN, acuzat de folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, ACHITAT

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, pe 31 ianuarie 2017, achitarea fostului deputat Ludovic Orban pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite, într-un dosar în care este acuzat că ar fi cerut bani omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru campania electorală la alegerile locale din vara anului 2016.

Decizia nu este definitivă.

Potrivit DNA, la data de 1 martie 2016, Orban l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală la alegerile locale din vara anului 2016, în care acesta fusese nominalizat de PNL să candideze la funcția de primar al municipiului București.

MĂDĂLIN VOICU şi NICOLAE PĂUN, acuzaţi de fraudarea fondurilor europene, DOSAR RETRIMIS la DNA

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au retrimis la DNA, pe 22 noiembrie 2016, dosarul în care Mădălin Voicu şi Nicolae Păun au fost trimişi în judecată sub acuzaţia că ar fi fraudat fonduri europene.

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe parlamentarii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, alături de fostul şef al ANAF, Gelu Diaconu, aceştia fiind acuzaţi, împreună cu alte persoane, de mai multe infracţiuni de corupţie cu fonduri europene destinate integrării sociale a persoanelor de etnie romă. Prejudiciul estimat de procurori este de peste 12 milioane de lei.

DailyBusiness
Prognoza meteo pentru luna decembrie. Unde va ninge și se va depune zăpadă de Crăciun şi de Anul Nou
Spynews
Ce planuri are Amna de Crăciun! Cântăreața iubește din nou, la cinci ani de la divorț: ”A fost un an bun”
Bzi.ro
Ce a pățit Andra Măruță la concertul de Crăciun! Spectatorii au rămas muți când au văzut scena
Fanatik.ro
Alimentul pe care e bine să-l mănânci de cel puțin două ori pe săptămână. Mulți îl evită, deși beneficiile sale i-au uimit până și pe cercetători
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are scăpare. Decizia luată chiar acum
Playtech.ro
Lista străzilor și a județelor în care se întrerupe curentul în perioada 9-13 decembrie 2024
DailyBusiness
Vin bani de la stat pentru această categorie de români. Cererea trebuie depusă până în data de 16 decembrie
Adevarul
Marcel Bartic, profesorul amenințat cu moartea de simpatizații legionari, a depus plângere la Poliție: „Am încredere în democrație”
Spynews
Dan Capatos, la un pas să se bată cu iubitul unei actrițe pentru adulți! Cum a ajuns să fie amenințat: ”Nu aveam pază”
Spynews
”Mama a plâns toată ziua”. Cum a reacționat Dan Negru, după ce s-a scris că a murit
Evz.ro
Alexia Eram, cu gândul la fostul iubit. Fanii au taxat-o imediat
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
kanald.ro
Cine sunt pensionarii care ar putea primi un bonus de 50% la pensie. Ministrul Muncii a făcut anunțul
Cancan.ro
17 zile de viscol și ninsori în luna ianuarie, în România, potrivit meteorologilor EaseWeather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu ar putea fi arestat: Se dorește spectacolul cătușelor. Apel la UE și SUA
StirileBZI
E jale pentru români! Euro a sărit de 5 lei la casele de schimb valutar!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
stirilekanald.ro
VIDEO Petre a ars de viu în camionul pe care îl conducea. Șoferul de 49 de ani era din Gorj, dar s-a stins într-un mod cumplit în Italia
substantial.ro
Patriarhia Română se delimitează de afirmațiile Arhiepiscopului Tomisului despre Putin și Georgescu
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICĂ! Au DECIS ACUM! Moment CRUCIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bucurie pentru părinți și pitici: alocațiile pentru copii vor crește de la 1 ianuarie