Achiziţie centralizată pentru computer tomograf, aparate RMN, medicamente, combustibil, din iulie

Echipamentele computer tomograf, aparatele RMN, endoscoapele, medicaţia pentru HIV/SIDA, TBC şi cancer, mănuşile, feşile şi combustibilul ar putea fi achiziţionate din iulie prin licitaţie centralizată, lista acestora fiind supusă, marţi, dezbaterii publice de către Ministerul Sănătăţii.

RomaniaTV.net
05 feb. 2013, 16:33
Achiziţie centralizată pentru computer tomograf, aparate RMN, medicamente, combustibil, din iulie

Proiectul de Ordin pentru aprobarea listei medicamentelor, materialelor sanitare, echipamentelor medicale, echipamentelor de protecţie, a serviciilor, combustibililor şi lubrifianţilor pentru parcul auto, pentru care se organizează proceduri de achiziţie centralizată, a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit proiectului de act normativ, Ministerul Sănătăţii vrea să organizeze licitaţie centralizată pentru echipamente de diagnostic sau tratament prin radiaţii ionizante, medicină nucleară, rezonanţă magnetică şi ultrasunete. Printre acestea sunt aparatele de radiologie fixă şi mobilă, computer tomograf, angiograf, echipamentele pentru medicină nucleară şi radioterapie, mesele de radiologie.

O altă categorie vizează echipamentele pentru anestezie şi terapie intensivă, cele cardio-vasculare, precum stenturi şi accesorii, defibrilatoarele, simulatoarele implantabile şi accesorii.

Tot prin achiziţie centralizată vor fi luate echipamente de endoscopie (endoscop, colonoscop, colposcop), echipamente de explorare complexă cu ultrasunete, cum ar fi ecograf, ecograf doppler, dar şi echipamente pentru neonatologie (incubator nou-născuţi, masă radiantă pentru resuscitare), echipamente pentru urologie, pentru transport intraspitalicesc, cât şi dispozitive medicale de diagnostic, printre care testele pentru diagnostic şi monitorizarea tratamentului în infecţia HIV/SIDA.

Potrivit proiectului, vor mai fi achiziţionate în acest sistem echipamentele de protecţie pentru echipajele de intervenţie prespitalicească, dar şi serviciile de asigurare auto tip CASCO, servicii de întreţinere aparatură medicală pentru ambulanţe, unităţile de primiri urgenţe, terapie intensivă, pentru întreţinerea aparaturii imagistice, servicii de reparaţii, întreţinere şi furnizare anvelope pentru ambulanţe, combustibil auto şi lubrifianţi.

Totodată, proiectul mai prevede că vor fi achiziţionate centralizat măştile de oxigen simple pentru adulţi, nou-născuţi şi copii, acele de unică folosinţă, trusele de perfuzie, seringile cu ac, gulerele cervicale, compresele sterile, feşile, vata, compresele, pansamentele pentru arşi, firele de sutură, faşa ghipsată, leucoplastul şi dezinfectanţii.

Achiziţia centralizată va viza, de asemenea, medicamentele pentru programele HIV/SIDA şi TBC, dar şi medicamentele de uz larg pentru secţiile de anestezie, terapie intensivă şi de urgenţă, medicamentele oncologice, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat Raed Arafat.

Unităţile sanitare pot achiziţiona cantităţile de care au nevoie din această listă, dar numai pentru perioada care nu depăşeşte primul semestru din 2013.

Spitalele vor face achiziţii doar pentru şase luni, urmând ca din iulie să intre în vigoare ordinul Ministerului Sănătăţii.

Raed Arafat declarat în decembrie 2012, când a fost ministru al Sănătăţii, că ordinul pentru materialele pe care le va achiziţiona MS în următorii ani vizează achiziţiile foarte scumpe, dar şi cele ieftine, dacă se iau cantităţi foarte mari.

„Există diferenţe mari de preţ chiar la materiale ieftine. De exemplu, la mănuşi sau la sonde nazo-gastrice sunt diferenţe majore de preţ, de la unu la 60 de ori, de la unu la patru ori, de la unu la zece ori. Dacă acestea vor fi aduse în achiziţie centralizată, atunci vom avea reduceri substanţiale de costuri, dar şi un control pe consum”, preciza atunci Raed Arafat.

Potrivit unei hotărâri de Guvern, Ministerul Sănătăţii va face achiziţii pentru spitalele din reţeaua proprie şi cea a autorităţilor administraţiei publice locale, instituţia fiind desemnată unitate de achiziţii centralizată.

Astfel, Ministerul Sănătăţii, în calitate de unitate de achiziţii centralizată, va încheia acorduri-cadru în numele şi pentru unităţile sanitare publice cu paturi din reţeaua ministerului şi cea a autorităţilor administraţiei publice locale.

În prezent, fiecare spital desfăşoară, în mod individual, procedurile de achiziţii publice pentru medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protecţie, servicii, combustibili şi lubrifianţi pentru parcul auto.