Achiziţiile din Poliţie creează dispute între sindicalişti şi conducere. Ce spune IPJ de „chinezăriile” de spart geamuri

După incidentul din trafic, când polițiștii și jandarmii nu au reușit să spargă geamul șoferului agresiv, oamenii legii au fost dotați cu dispozitive speciale. Numai că, realitatea e departe de ce s-a dorit. Agenții de la Sindicatul Europol au făcut un experiment într-un parc de mașini. IPJ Constanţa a venit cu precizări.

15 nov. 2022, 15:44
Achiziţiile din Poliţie creează dispute între sindicalişti şi conducere. Ce spune IPJ de „chinezăriile” de spart geamuri

UPDATE: La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, „dispozitivele în cauză au fost achiziționate în cursul lunii martie 2022”. Achiziția acestor dispozitive de tip „ciocan spargere geamuri” a fost realizată ca urmare a solicitării Serviciului de Pregătire Profesională, exclusiv pentru protecția polițiștilor, în cazul producerii unor evenimente nedorite. Mai exact, aceste dispozitive sunt folosite pentru spargerea geamului de la *interior spre exterior*, totodată, cel care le utilizează având posibilitatea de a tăia centura de siguranță (spre exemplu, în nefericitul caz al unui accident rutier).  Aceste dispozitive fac parte din echipamentul cu care trebuie dotate autospecialele de Poliție.  În ceea ce privește adresa de chemare a tuturor dispozitivelor la sediul instituției noastre, vă comunicăm faptul că această decizie a fost luată anterior apariției în spatiul public a acestor imagini, pentru a fi verificată funcționalitatea dispozitivelor.

La momentul primirii acestora, au fost testate mai multe eșantioane, însă tocmai pentru protecția polițiștilor, în perioada următoare vor fi retestate.

În cazul în care acestea își vor demonstra funcțiile pentru care au fost achiziționate, dispozitivele vor fi înapoiate polițiștilor, pentru dotarea autospecialelor”, a precizat IPJ Constanţa.

După incidentul în trafic cu şoferul unui autoturism Mercedes pe care poliţiştii şi jandarmii nu au reuşit să-l oprească în trafic, şefii din Poliţie au decis să-i doteze pe agenţi cu dispozitive de spart geamuri. Doar că aceste dispozitive sunt niste „chinezării”, acuză sindicaliştii din Poliţie, care au demonstrat într-un video că dispozitivele nu sunt bune de nimic.

„După incidentul din București, șefii s-au grăbit să ia „măsuri”, în stilul caracteristic, și au dotat polițiștii cu dispozitive de spart geamuri. Ridicolul situației este reprezentat de faptul că după numai câteva zile de la distribuirea „dispozitivelor”, adică un plastic ce avea încorporat o bucată de metal, acestea au fost retrase urgent.

Motivul este simplu, nu numai că nu puteau sparge un geam cu această „chinezărie” dar după câteva lovituri în geam se rupea plasticul și pica metalul, după cum se poate vedea în material video de mai jos”, a transmis Sindicatul Europol.

Vă reamintim că scene șocante au avut loc în seara de 26 octombrie în Capitală. Șoferul unui Mercedes, care a lovit mai multe autoturisme, a reușit să fugă, în ciuda eforturilor făcute de polițiști și de jandarmi pentru a-l ține pe loc.

Un polițist, aflat în intersecția Bulevardul Gheorghe Șincai cu Tineretului, i-a cerut șoferului să iasă din mașină. Bărbatul a refuzat și a încercat să plece de la fața locului, lovind alte maşini aflate la semafor. În tot acest timp, omul legii a chemat ajutoare. Jandarmii au intervenit și ei și au încercat să-l scoată pe șofer din mașină şi să spargă geamul. În zadar.

Citeşte şi: Şoferul Mercedesului care a lovit mai multe mașini în centrul Capitalei și a fugit de poliție a fost prins. În trecut, a fost implicat într-un dosar pentru consum de droguri. VIDEO

Șoferul a forțat plecarea intrând din nou în mașinile din fața sa și chiar riscând să-i accidenteze pe oamenii legii. A reușit, în cele din urmă, să plece.

Şoferul a fost prins după câteva ore.