ACL solicită convocarea de urgenţă a conducerii celor două Camere

Liderii Grupurilor parlamentare ale PNL şi PDL au depus miercuri o solicitare pentru convocarea de urgenţă, în noua sesiune parlamentară, a unei şedinţe a Birourilor permanente reunite având pe ordinea de zi raportul privind Carta Albă a Apărării 2013 şi o hotărâre a Parlamentului privind desemnarea Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune.

RomaniaTV.net
27 aug. 2014, 13:10
ACL solicită convocarea de urgenţă a conducerii celor două Camere

Potrivit unui comunicat remis Agerpres, adresa depusă de liderii PNL şi PDL solicită dezbaterea şi adoptarea Raportului privind Carta Albă a Apărării 2013 – document adoptat de Comisiile reunite de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională în 13 noiembrie 2013.

Alianţa Creştin-Liberală consideră că „este mai mult decât justificată o atitudine responsabilă” din partea majorităţii parlamentare privind acest subiect în contextul politico-militar „tensionat” din imediata apropiere a frontierelor României.

„Precizăm că această ‘Cartă Albă a Apărării’ reprezintă, conform art. 4 al Legii 473/2004 privind planificarea apărării, unul dintre principalele documente care fundamentează acest domeniu extrem de important privind siguranţa naţională. În lipsa adoptării Cartei Albe a Apărării, Ministerul Apărării Naţionale este în imposibilitatea de a adopta o serie de documente cu valoare deosebită pentru buna funcţionare a instituţiei şi apărarea ţării, dintre care cel mai important este Strategia naţională de apărare, care trebuie supusă spre aprobarea Guvernului în cel mult trei luni de la votul în Parlament asupra Cartei Albe a Apărării”, se arată în solicitarea liderilor parlamentari ai PNL şi PDL.

Parlamentarii liberali şi democrat-liberali mai solicită ca pe ordinea de zi a şedinţei Birourilor permanente reunite să fie inclusă şi adoptarea unei noi hotărâri a Parlamentului privind desemnarea Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Aceştia amintesc decizia Curţii Constituţionale din 3 iulie, publicată în Monitorul Oficial din 18 iulie, potrivit căreia Hotărârea privind desemnarea membrilor Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune adoptată de Parlament, în şedinţa din data de 16 iunie, este neconstituţională.

„Votarea unui nou Consiliu de Administraţie este obligatorie pentru buna funcţionare a acestei instituţii, în condiţiile în care actualul Consiliu de Administraţie al SRR a fost desfiinţat”, se arată în documentul citat.

Solicitarea a fost semnată şi înaintată preşedinţilor celor două Camere de liderii parlamentari George Scutaru (PNL), Puiu Haşotti (PNL), Tinel Gheorghe (PDL) şi Dumitru Oprea (PDL).