Acord bilateral privind eliminarea obligativităţii deţinerii vizelor pentru paşapoarte diplomatice şi de serviciu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi ministrul Afacerilor Externe şi al Cooperării Internaţionale din Regatul Cambodgiei, Prak Sokhonn, au semnat, joi, la sediul MAE, un acord bilateral privind eliminarea obligativităţii deţinerii vizelor pentru titularii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu.

13 dec. 2018, 10:47
Acord bilateral privind eliminarea obligativităţii deţinerii vizelor pentru paşapoarte diplomatice şi de serviciu

De asemenea, a fost semnat un memorandum de înţelegere privind cooperarea între Institutul Diplomatic Român, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Naţional de Diplomaţie şi Relaţii Internaţionale, Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale al Regatului Cambodgiei.

„Vizita oficială a domnului ministru, în contextul celei de-a 55-a aniversări a stabilirii de relaţii diplomatice dintre ţările noastre, reprezintă un semnal politic foarte important, pe care Guvernul României şi Guvernul Regatului Cambodgiei îl transmit cu privire la interesul comun pentru revigorarea relaţiilor tradiţionale de cooperare. În acest context, am evidenţiat contribuţia fostului rege Norodom Sihanouk la dezvoltarea legăturilor de strânsă prietenie şi solidaritate între popoarele noastre”, a declarat Teodor Meleşcanu.

El a menţionat că în cadrul dialogului cu ministrul Prak Sokhom, alături de chestiunile politice şi economice bilaterale, au fost abordate şi aspecte de pe agenda internaţională şi cooperarea în cadrul forurilor internaţionale.

Ministrul român a evidenţiat cursul „ascendent” al relaţiilor politico-diplomatice din ultimii ani, marcat de instituirea în 2017 a consultărilor pe linie MAE la nivel de secretar de stat. Meleşcanu a mulţumit autorităţilor cambodgiene pentru sprijinul acordat pe linia deschiderii, în viitorul apropiat, a primului consulat onorific al României în Regatul Cambodgiei, în oraşul Phnom Penh.

„Am transmis omologului cambodgian interesul părţii române pentru continuarea dialogului politic şi consolidarea relaţiilor tradiţionale cu Regatul Cambodgiei în toate domeniile de activitate, cu accent pe colaborarea economică şi educaţională, componente stimulate inclusiv de cadrul de cooperare existent între UE şi Regatul Cambodgiei, precum şi de participarea celor două ţări la dialogul UE-ASEAN, Francofonie şi ASEM. În acest context am discutat despre cele mai importante evoluţii în planul dezvoltării relaţiilor economice, sectoarele vizate cu prioritate fiind industria petrolieră şi a gazelor naturale, industria agro-alimentară, IT şi turism. Am acordat o atenţie specială intensificării colaborării pe linia educaţiei, domeniu care se profilează drept reper important al relaţiilor româno-cambodgiene”, a spus el.

Prak Sokhonn a transmis felicitări tuturor românilor cu ocazia aniversării unui secol de la crearea statului român modern. A urat de asemenea succes ţării noastre în mandatul de la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pe care îl va deţine în prima jumătate a anului viitor.

„Suntem mulţumiţi de intensificarea cooperării bilaterale din ultimii ani. (…) Vizita mea de azi este menită să contribuie la consolidarea relaţiilor pe plan politic, dar şi să identifice noi sfere de cooperare. Mă însoţeşte o delegaţie de oameni de afaceri, care în această după-amiază se vor întâlni cu omologii din România şi sper că această întrevedere va induce un plus de dinamism parteneriatelor economice”, a precizat el.

Ministrul cambodgian a menţionat că documentele semnate joi la sediul MAE vor facilita călătoria pentru titularii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu şi vor permite intensificarea cooperării între institutele diplomatice ale celor două ţări.

„De asemenea, am discutat despre crearea unor grupuri de lucru interdepartamentale între ministerele de comerţ ale celor două state. Cambodgia salută intenţia României de a revitaliza cooperarea în domeniul educaţiei şi de a invita diplomaţi din Cambodgia să ia parte la programele destinate tinerilor diplomaţi. Am discutat de asemenea despre posibilitatea de a-i trimite pe studenţii noştri la universităţi care pot să ofere burse”, a spus Prak Sokhonn.