Acord între Guvernul de la Chişinău şi autorităţile din Transnistria. Ce BENEFICII vor avea transnistrenii

Publicat: Duminică, 26 Noiembrie 2017 16:38 // Actualizat: Duminică, 26 Noiembrie 2017 16:39 // Sursa: romaniatv.net

Reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea problemei transnistrene din partea Guvernului de la Chişinău şi a Tiraspolului au semnat, sâmbătă, patru acorduri care reglementează domeniile educaţiei, al agriculturii şi al telecomunicaţiilor, relatează Unimedia.info.

Guvernul Republicii Moldova a anunţat că au convenit cu reprezentanţii Tiraspolului asigurarea liberei circulaţii a profesorilor şi a elevilor instituţiilor de învăţământ din stânga Nistrului. Totodată, unităţile de învăţământ din Transnistria vor fi aprovizionate cu materale didactice pentru desfăşurarea în condiţii optime a procesului educaţional. Tarifele achitate de instituţiile de învăţământ pentru serviciile comunale vor fi micşorate, iar plata pentru chiria clădirilor va fi una "simbolică", potrivit Mediafax.

În acelaşi timp, a fost reglementat şi procesul de recunoaştere al diplomelor emise de instituţiile de învăţământ superior din regiunea transnistreană. Această măsură va permite absolvenţilor acestor instituţii să-şi continue studiile peste hotare, inclusiv în statele membre ale Uniunii Europene.

O altă decizie prevăzută în acordurile semnate ieri se refera la asigurarea accesului la terenurile agricole din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Tiraspol-Camenca. De asemenea, vor fi întreprinse acţiuni pentru restabilirea conexiunii de telefonie fixă şi mobilă, dar şi a infrastructurii din domeniul comunicaţiilor electronice dintre cele două maluri ale râului Nistru.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a precizat că sprijină această iniţiativă.

"Este vorba de recunoaşterea diplomelor de studii din instituţiile regiunii transnistrene de către Republica Moldova, funcţionarea pe teritoriul regiunii a instituţiilor de învăţământ aflate sub jurisdicţia Ministerului Educaţiei din Moldova, restabilirea unei legături telefonice complete între malurile Nistrului şi accesul pe teritoriul din stânga Nistrului. Am spus în mod repetat că voi facilita orice apropiere între cele două maluri ale Nistru şi voi sprijini orice pas făcut de unii sau de alţii", a scris preşedintele Republicii Moldova de Facebook.undat

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Chişinău igor dodon Republica Moldova Transnistria
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7785
RON
07 Dec
noapte -4 °
zi 6 °
Ultimele joburi adaugate
24 H