Acord între statele UE privind liniile generale ale noului pact bugetar

Statele europene au ajuns la un acord, joi seara, asupra liniilor generale ale noului pact bugetar menit să consolideze disciplina bugetară în zona euro, anunţă negociatorii.

RomaniaTV.net
12 ian. 2012, 20:56
Acord între statele UE privind liniile generale ale noului pact bugetar

„Există un acord asupra liniilor generale”, a declarat unul dintre negociatori. Un text elaborat pe baza acestui acord va fi prezentat cu ocazia reuniunii miniştrilor de Finanţe din ţările UE, la sfârşitul lunii ianuarie, informează Mediafax.

„Am avansat bine astăzi. Se poate spune că există un acord de principiu al tuturor participanţilor”, a declarat un alt negociator.

„Există însă câteva puncte de litigiu care trebuie rezolvate. Este vorba în principal de rolul exact care va fi conferit Comisiei Europene pentru a supraveghea obligativitatea introducerii «regulilor de aur» în constituţiile ţărilor sau în alte texte de lege echivalente”, adaugă o sursă diplomatică.

Discuţiile tehnice au avut loc de la sfârşitul lunii decembrie pentru elaborarea noului pact bugetar, decis ca principiu în cursul summitului european.

La negocieri au participat funcţionari de rang înalt ai tuturor statelor europene, inclusiv reprezentanţi ai Marii Britanii, care a refuzat semnarea pactului bugetar.