Acord istoric semnat între SUA şi Uniunea Europeană. Miliarde de metri cubi de gaze lichefiate vin din America, dependenţa de energia rusă va fi redusă drastic

SUA și UE au anunțat vineri semnarea unui acord major privind comerţul cu gaze naturale lichefiate, în încercarea de a reduce dependența Europei de energia rusă.

25 mart. 2022, 11:38
Acord istoric semnat între SUA şi Uniunea Europeană. Miliarde de metri cubi de gaze lichefiate vin din America, dependenţa de energia rusă va fi redusă drastic

Acordul va prevedea ca SUA să furnizeze UE cu cel puțin cincisprezece miliarde de metri cubi suplimentari de gaze lichefiate – cunoscute sub numele de GNL – până la sfârșitul anului, transmite BBC.

Blocul comunitar anunţase deja că va reduce utilizarea gazului rusesc, ca răspuns la invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina.

Rusia asigură în prezent aproximativ 40% din necesarul de gaz al UE, procentele diferind semnificativ în funcţie de ţară, de la 10%, cât este dependenţa României, până la 80%, cât este dependenţa Finlandei.

Citeşte şi Ucraina solicită UE să nu dea curs cererii Rusiei de a plăti livrările de gaze ruseşti în ruble. Ministrul de Externe ucrainean: „E ca şi cum ar ajuta Ucraina cu o mână, iar cu cealaltă ar ajuta ruşii să omoare ucraineni”

Reducerea dependenței va însemna creșterea importurilor și producerea de mai multă energie regenerabilă. Scopul pe termen mai lung este de a asigura, cel puțin până în 2030, aproximativ 50 de miliarde de metri cubi pe an de gaz suplimentar din SUA.

Acordul a fost anunțat vineri, în timpul unei vizite de trei zile a președintelui american Joe Biden la Bruxelles.

Casa Albă a spus că o eficiență energetică mai mare poate fi obținută imediat prin creșterea utilizării termostatelor inteligente și a pompelor de căldură. La rândul ei, UE a transmis că reducerile prin economii de energie în case pot înlocui 15,5 miliarde de metri cubi în acest an și că accelerarea implementării eoliene și solare poate înlocui 20 de miliarde de metri cubi.

Citeşte şi România ar putea avea gaze din Marea Neagră iarna viitoare. Ministrul Energiei: ”Exploatarea a început deja”

Astăzi am convenit asupra unei strategii comune cu aceste obiectiv, accelerându-ne în acelaşi timp progresele spre un viitor energetic curat şi sigur„, a subliniat Biden. „Iniţiativa se concentrează pe două chestiuni centrale. Una este de a ajuta Europa să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc cât mai repede posibil. Iar a doua este de a reduce cererea generală de gaz a Europei„, a spus el.

Între timp, importurile de gaze lichefiate din SUA au şi început să crească. Dacă în 2021 livrările de gaze lichefiate peste Atlantic s-au situat la aproximativ 22 de miliarde de metri cubi, numai în prima lună a acestui an au ajuns la 4,4 miliarde metri cubi.