Ucraina solicită UE să nu dea curs cererii Rusiei de a plăti livrările de gaze ruseşti în ruble. Ministrul de Externe ucrainean: „E ca şi cum ar ajuta Ucraina cu o mână, iar cu cealaltă ar ajuta ruşii să omoare ucraineni”

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a solicitat statelor membre UE să nu dea curs insistenţei Rusiei de a plăti livrările de gaze ruseşti în Uniunea Europeană în ruble, relatează CNN.

24 mart. 2022, 17:12
Ucraina solicită UE să nu dea curs cererii Rusiei de a plăti livrările de gaze ruseşti în ruble. Ministrul de Externe ucrainean: „E ca şi cum ar ajuta Ucraina cu o mână, iar cu cealaltă ar ajuta ruşii să omoare ucraineni”

Livrările de gaze ruseşti plătite în ruble. Kuleba a atras atenţia asupra faptului că, dând curs acestei solicitări a Kremlinului, statele UE nu fac decât să legitimeze uciderea ucrainenilor de către ruşi.

Ucraina solicită UE să nu dea curs cererii Rusiei de a plăti livrările de gaze ruseşti în ruble

Dacă vreo ţară din UE acceptă solicitările umilitoare ale lui Putin de a plăti petrolul şi gazele în ruble, ar fi ca şi cum ar ajuta Ucraina cu o mână, iar cu cealaltă ar ajuta ruşii să omoare ucraineni. Fac apel la ţările competente să facă o alegere înţeleaptă şi responsabilă”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

Anunţul făcut de Kremlin cu privire la faptul că Rusia nu va mai accepta plata în euro sau dolari pentru livrările de gaze naturale către Uniunea Europeană este considerat o încercare de constrângere a statelor europene să susţină rubla, care s-a depreciat în mod semnificativ de la începutul războiului. Totodată, această decizie este o încercare a Moscovei de a aminti cât de importante sunt resursele energetice ale Rusiei, ca mijloc de negociere în relaţiile dintre Kremlin şi Occident.

Citeste si Un disident rus afirmă că o lovitură de stat împotriva lui Putin este „din ce în ce mai probabilă”

Putin a anunţat că livrările de gaze ruseşti vor fi plătite în ruble de către „țările neprietenoase”

Reamintim că președintele rus, Vladimir Putin, a anunţat, miercuri, că Rusia va accepta plăți doar în ruble pentru livrările de gaz către „țările neprietenoase”, care includ toți membrii UE, după ce Moscova a fost lovită de sancțiuni fără precedent asupra Ucrainei, scrie AFP.

Am decis să implementez un set de măsuri pentru a accepta plățile pentru livrările noastre de gaz către țările neprietenoase în ruble rusești”, a spus Putin în timpul unei reuniuni guvernamentale televizate, ordonând ca modificările să fie implementate în termen de o săptămână. Putin a adăugat că Rusia va continua să furnizeze gaze în conformitate cu volumele și principiile de preț stabilite în contracte. Doar moneda de plată se va schimba, scrie agenția de presă rusă Interfax.

Citeste si Britanicii au încetat să mai fiarbă cartofi, din cauza energiei scumpe. „Cei vulnerabili sunt împinşi spre pragul sărăciei”