Acordarea de AJUTOR economic Ucrainei NU are SENS. Orice sprijin economic este PIERDERE de BANI

Acordarea de ajutor economic Ucrainei de către Occident nu are sens, pentru că pe teritoriul acestei ţări se desfăşoară un război civil, a declarat preşedintele ceh Milos Zeman, într-un interviu acordat postului rus de televiziune Pervîi Kanal, informează publicaţia ucraineană EvroPravda, citată de Agerpres.

17 nov. 2014, 09:51
Acordarea de AJUTOR economic Ucrainei NU are SENS. Orice sprijin economic este PIERDERE de BANI

Preşedintele Cehiei, Milos Zeman a afirmat recent că nu are sens să i se acorde ajutor economic Ucrainei. ‘Trebuie conştientizat faptul că în Ucraina are loc un război civil. Nu trebuie să ne ocupăm de visuri de ajutorare, inclusiv de ajutor economic acordat Ucrainei, pentru că în condiţii de război civil sprijinul economic este total lipsit de sens’, a declarat Zeman.

Potrivit şefului statului ceh, ‘primul pas trebuie să fie un acord între ucraineni şi ucraineni’. ‘Abia al doilea pas trebuie să-l constituie acordul privind gazul, acordul privind apărarea Ucrainei în faţa falimentului, pentru că acest risc există în mod real, iar în condiţii de război civil orice sprijin economic este doar o pierdere de bani’, a adăugat Milos Zeman.

Citeşte şi Preşedintele Ucrainei: „Suntem pregătiţi pentru RĂZBOI TOTAL”

El s-a arătat pesimist în legătură cu o soluţionare rapidă a crizei din Ucraina şi a subliniat că pentru evitarea falimentului acestei ţări este necesar să se pună capăt ‘războiului civil’. ‘Imaginaţi-vă sume uriaşe de bani de care aveţi nevoie pentru război civil. Practic, nu mai aveţi bani pentru nimic altceva decât pentru război. Prin urmare, dacă vreţi să evitaţi falimentul, trebuie să puneţi capăt războiului civil’, a subliniat Zeman, potrivit Agerpres.

Strategie loss-loss

Liderul ceh a criticat din nou sancţiunile Uniunii Europene (UE) împotriva Rusiei şi a subliniat că nu este singurul lider european care are o atitudine sceptică faţă de această politică. ‘Nu este vorba doar de Cehia, ci şi de Slovacia, Ungaria, se pare că şi Austria. De exemplu, premierul Slovaciei, Robert Fico, îşi exprimă neîncrederea în ceea ce priveşte sancţiunile şi mai tare decât Cehia. Alte state europene ezită şi ele’, a spus Zeman.

Potrivit liderului ceh, ‘sancţiunile reprezintă o strategie ‘loss-loss’, în care pierd toţi şi nimeni nu are niciun fel de avantaje’.

Preşedintele Cehiei este practic singurul lider european care neagă public o intervenţie a trupelor ruseşti în estul Ucrainei.