Copiii cu dizabilităţi vor primi bani de la Primăria Capitalei. La ce SUMĂ se ridică stimulentele financiare

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, miercuri, proiectul prin care municipalitatea va acorda un ajutor financiar în valoare de 1.000 de lei pentru copiii cu dizabilităţi care locuiesc în Bucureşti.   
Alina Costache
19 iul. 2017, 04:20
Copiii cu dizabilităţi vor primi bani de la Primăria Capitalei. La ce SUMĂ se ridică stimulentele financiare

UPDATE: Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus că în următoarea şedinţă consilierii generali vor vota un proiect de hotărâre similar pentru persoanele cu handicap care au vârsta peste 18 ani.

UPDATE: Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, cu 48 de voturi „pentru” şi o singură abţinere, proiectul prin care municipalitatea va acorda, lunar, un ajutor financiar în valoare de 1.000 de lei copiilor cu dizabilităţi ce au domiciliul stabil în Bucureşti.

„Este vorba de 4.666 de copii cu dizabilităţi în Capitală, care primesc din partea statului român sume foarte mici. Ceea ce se primeşte acum este 100 de lei pentru un copil cu dizabilitate, iar persoana care îl însoţeşte primeşte 1.000 de lei. Am avut discuţii cu mai multe ONG-uri care ne-au solicitat un astfel de proiect prin care copiii cu dizabilităţi să fie sprijiniţi”, a declarat Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei.

Consilierul General USR, Roxana Wring a declarat că, deşi Uniunea Salvaţi România susţine acordarea acestui stimulent, consideră că mult mai util ar fi ca suma de aproximativ 60 de milioane de lei, pe care o va cheltui Primăria Capitalei anual pentru achitarea acestui stimulent, să o folosească pentru a construi rampe de acces în instituţiile publice din Bucureşti pentru persoanele cu dizabilităţi.

Consilierii municipali urmează să dezbată un proiect în baza căruia un stimulent financiar în cuantum de 1.000 de lei urmează să fie acordat lunar copiilor cu handicap care au domiciliul sau reședința pe raza administrativ-teritorială a municipiului București.

O altă inițiativă prevede acordarea titlului de cetățean de onoare al Capitalei lui Alexandru Arșinel, în semn de respect pentru contribuția adusă în dezvoltarea și promovarea teatrului românesc.

CGMB urmează să se pronunțe de asemenea asupra unui proiect prin care solicită Guvernului transmiterea din domeniul public al statului și administrarea Societății Române de Televiziune în domeniul public al Municipiului București și administrarea CGMB a imobilului situat în Șos. Pipera nr. 63-65, în vederea realizării Spitalului Metropolitan.

Un alt proiect vizează efectuarea unui schimb de proprietăți, astfel încât terenul pe care se află Parcul Gârleanu, actualmente retrocedat, să fie inclus în patrimoniul Municipiului București și administrarea Consiliului Local Sector 3.

Consilierii Capitalei vor dezbate de asemenea un proiect prin care să solicite Guvernului emiterea unei hotărâri privind transmiterea terenului cunoscut sub numele de ?Esplanada’ din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene în domeniul public al Municipiului București și administrarea CGMB. Terenul respectiv este delimitat de Bd. Unirii, str. Nerva Traian, Bd. Octavian Goga și Bd. Mircea Vodă. Conform proiectului, pe amplasamentul respectiv se va realiza un centru multifuncțional, care va cuprinde spații administrative și pentru birouri, un centru de afaceri, investiții culturale, zonă verde și de agrement și parcări.

De asemenea, CGMB ar putea adopta o hotărâre prin care să solicite transmiterea Romexpo din domeniul public al statului și administrarea RA-APPS — SAIFI în administrarea CGMB. Pe amplasamentul respectiv ar urma să se realizeze o zonă în vederea desfășurării activităților culturale, educative și sportive.

Un alt proiect vizează trecerea din domeniul public în domeniul privat al Municipiului București a două corpuri de clădire care au deservit Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș, în vederea demolării acestor construcții, pentru a permite realizarea unui ambulatoriu. Cheltuielile aferente lucrărilor de demolare cad în sarcina Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

Consilierii generali ar putea aproba și un acord de cooperare între Municipiul București și Asociația pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului — EDIT, în vederea finanțării și realizării în comun a unor evenimente în cadrul celei de-a patra ediții a proiectului „Ora de educație rutieră”. Acesta are ca obiectiv activități de educație rutieră pentru 25.000 de elevi de clasele a III-a și a IV-a de la 120 de școli din București și formarea a cel puțin 500 de cadre didactice în metodologia de specialitate.

De asemenea, în baza unui alt proiect, bulevardele Decebal și Burebista ar putea fi transmise din administrarea CGMB — Administrația Străzilor în cea a Consiliului Local al Sectorului 3, în vederea unor lucrări de amenajare a spațiului verde și părții carosabile, în scopul fluidizării traficului auto și pietonal. Totodată, Consiliul Local al Sectorului 3 ar putea fi împuternicit să hotărască cu privire la înființarea a două societăți cu răspundere limitată având ca scop prestarea de servicii în tehnologia informațiilor și, respectiv, activități de amenajare și întreținere spații verzi.

Pe ordinea de zi a CGMB mai figurează un proiect de hotărâre care vizează aprobarea salariilor de bază aferente funcțiilor din cadrul familiei ocupaționale „Administrație” utilizate în aparatul de specialitate al primarului general,  în aparatul permanent de lucru al CGMB, precum și în cadrul serviciilor publice de interes local al Municipiului București. Mai există de asemenea două proiecte privind aprobarea execuției bugetului Municipiului București la 30 iunie și, respectiv, rectificarea bugetului propriu al Municipiului București pe anul 2017.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce să pui în sosul de roșii pentru toamnă. Așa îți va rezista mult timp și va avea un gust delicios pentru întreaga familie. Este un secret al gospodinelor din Bucovina
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Contribuțiile pentru pensie: cum verifici dacă ți-au fost plătite. Informații utile pentru români
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Românii vor avea portofel digital. Toate actele, într-o singură aplicație
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Alimentul preferat al lui Piedone. Șeful ANPC îl adoră, cu toate că este dușmanul siluetei
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african