Acordul cu Marea Britanie privind Brexit-ul a fost aprobat de liderii UE

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat duminică acordul privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, precum şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, înaintea reuniunii Consiliului European, că acesta este ”bun”. "Drepturile românilor, dacă acest acord se aprobă, sunt perfect protejate", a spus, duminică, şeful statului.

RomaniaTV.net
25 nov. 2018, 09:32
Acordul cu Marea Britanie privind Brexit-ul a fost aprobat de liderii UE

„Cele 27 de state membre UE au aprobat Acordul de ieşirea şi declaraţia politică cu privire la viitoarele relaţii UE-UK”, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe contul de Twitter.

Cele 27 de state membre s-au exprimat de asemenea în favoarea „unei relaţii cât mai strâns posibil” cu Londra după Brexit.

Acordul de retragere, care are 585 de pagini, detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Marii Britanii din UE la 29 martie 2019.

Declaraţia politică ce însoţeşte acordul subliniază obiectivele comune ale Londrei şi Bruxellesului pentru viitoarea lor relaţie. Documentul nu are un caracter obligatoriu.

Declaraţia face apel, de asemenea, la Parlamentul britanic să sprijine la rândul său acordul.

Brexit-ul arată că Uniunea Europeană este „fragilă” şi are nevoie de o „refondare”, a declarat duminică preşedintele francez Emmanuel Macron la sosirea la summitul european de la Bruxelles unde ar urma să se parafeze acordul ieşirii Londrei din blocul comunitar, relatează AFP.

„Este un moment grav pentru UE”, a subliniat Macron, în opinia căruia blocul comunitar „are nevoie de o refondare”.

„Acest lucru arată că UE are o parte fragilă” şi că „este perfectibilă”, a adăugat el, precizând că acordul cu Londra este unul bun.

Viitoarele relaţii cu Londra „urmează a fi definite”, a mai spus el, adăugând că „este clar că Regatul Unit va continua să aibă un rol important, care ar putea evolua”.