Acordul privind amplasarea elementelor scutului antirachetă în România a intrat în vigoare

Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a intrat în vigoare vineri, 23 decembrie, informează MAE.

RomaniaTV.net
23 dec. 2011, 10:30
Acordul privind amplasarea elementelor scutului antirachetă în România a intrat în vigoare

„România şi Statele Unite ale Americii au plăcerea să anunţe împreună că Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a intrat în vigoare la data de 23 decembrie 2011”, a informat MAE, vineri, transmite Mediafax.

Ministerul aminteşte în comunicatul citat că sistemul de interceptori de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA va fi amplasat în Baza aeriană de la Deveselu, ca parte componentă a Abordării Adaptive în Etape a Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al SUA în Europa, la orizontul anului 2015.

„Această Bază reprezintă o contribuţie semnificativă a celor două state la eforturile NATO în domeniul apărării antirachetă”, consideră MAE.

Acordul privind amplasarea în România a unor elemente ale scutului american antirachetă a fost semnat, la 13 septembrie, la Washington, în timpul vizitei preşedintelui Traian Băsescu, la un an şi jumătate de la anunţul privind participarea României la acest proiect.

Înainte de încheierea acordului au avut loc şapte runde de negocieri, delegaţia română fiind condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu, iar cea americană de Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor.