Acordul UE-Turcia: 25 de funcţionari turci vor merge în insulele greceşti unde sosesc migranţii

Un număr de 25 de funcționari din cadrul serviciului turc pentru imigrări vor merge pe cinci insule grecești aflate în Marea Egee, în cadrul unui acord încheiat vineri între Uniunea Europeană și Turcia, a anunțat luni serviciul grec de coordonare a politicii migratorii.

RomaniaTV.net
21 mart. 2016, 20:48
Acordul UE-Turcia: 25 de funcţionari turci vor merge în insulele greceşti unde sosesc migranţii

Cei 25 de agenți vor fi repartizați în Chios, Lesbos, Samos, Leros și Kos, principalele porți de intrare a migranților în Europa provenind de pe țărmurile Turciei, potrivit unui comunicat al serviciului.

Televiziunea publică elenă Ert a indicat la rândul său că opt funcționari turci au sosit deja luni în Lesbos, în timp ce media turce relatau despre prezența a cinci agenți în Chios.

Schimbul de observatori, cu trimiterea paralelă a unor greci pe coastele turcești, este prevăzut în acordul UE-Turcia, încheiat vinerea trecută la Bruxelles. Conform acordului, migranții ilegali, inclusiv solicitanți de azil sub anumite condiții, sosiți în insulele grecești începând din 20 martie, vor fi trimiși înapoi în Turcia.

Din partea greacă, cinci polițiști vor fi trimiși într-o primă etapă către porturi turcești, inclusiv doi în Cesme și trei în Dikeli, potrivit sursei.

Schimbul de observatori între Grecia și Turcia este ”un program-pilot”, se afirmă în comunicat, precizând că Grecia prevede trimiterea în curând a unor polițiști suplimentari în porturile turcești unde vor fi duși migranții întorși din Grecia.

Miercuri, la Ankara, va avea loc o reuniune de experți europeni și turci pentru a întocmi lista cu porturi turcești pentru returnarea migranților, se mai spune în comunicat.