Acordurile de la COP26 nu pot împiedica dezastrul. Lumea se îndreaptă spre o încălzire catastrofală, cu peste 2,4 grade Celsius

Acordurile pe care guvernele le-au conceput la COP26, de la Glasgow, sunt absolut insuficiente pentru a menține creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius față de periada preindustrială, susţine un raport competent, realizat de Climate Action Tracker.
Daniel Spătaru
10 nov. 2021, 17:37
Acordurile de la COP26 nu pot împiedica dezastrul. Lumea se îndreaptă spre o încălzire catastrofală, cu peste 2,4 grade Celsius

Până în 2030, emisiile de CO2 vor fi duble față de cele necesare pentru atingerea obiectivului, iar dacă nu se iau decizii drastice și imediate, riscăm o încălzire catastrofală de 2,4 °C până în 2100. Mai exact, angajamentele luate de guverne în timpul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice ( COP26 ) sunt insuficiente pentru a preveni cele mai catastrofale consecințe ale încălzirii globale.

Pe baza unui raport recent prezentat de Climate Action Tracker (CAT), una dintre cele mai prestigioase coaliții de analiză climatică din lume, până în 2100 obiectivele pe termen scurt stabilite de guverne vor avea ca rezultat o creștere a temperaturii cu 2,4°C peste media epocii preindustriale. Este un rezultat pur și simplu catastrofal , cu mult peste obiectivul de 1,5 ° C despre care se vorbeşte în Acordul de la Paris privind Clima (decembrie 2015), considerat de oamenii de știință „răul mai mic” pentru a evita cele mai grave consecințe. Pentru că nu există schimbări climatice bune; deja acum suntem cu 1,2°C peste media epocii preindustriale şi suferim consecințele grave ale emisiilor de dioxid de carbon (CO2) și a altor gaze cu efect de seră. Menținerea acestei creșteri la 1,5 ° C ne-ar ajuta să evităm cele mai apocaliptice scenarii, spre care, așa cum evidențiază Climate Action Tracker, ne îndreptăm vertiginos.

Încălzirea globală este o realitate

Citeşte şi Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Ne dorim ca, în 2026, să folosim gazul din Marea Neagră pentru a înlocui cărbunele”

Pentru a face noul raport și mai dramatic este de subliniat faptul că această creștere calculată de 2,4 ° C este calculată în baza angajamentelor țărilor, dar dacă ar fi să ținem cont de ceea ce guvernele fac de fapt împotriva schimbărilor climatice, atunci acea creștere va fi de 2,7° C până în 2100, se mai arată în raport.

Pentru a se asigura că „ febra Pământului ” nu depășește 1,5°C, guvernele ar trebui să poată reduce emisiile cu 45% până în 2030, un obiectiv departe de a fi atins, pe baza acordurilor încheiate la COP26. Mai mult, având în vedere că emisiile de CO2 continuă să crească constant și vom ajunge la un nou record istoric în 2023, pe baza unui studiu recent. „Intențiile pe termen lung ale țărilor sunt bune, dar implementarea lor pe termen scurt este inadecvată”, a declarat doctorul Niklas Höhne, unul dintre autorii noului raport, pentru The Guardian.

Citeşte şi Dreptul la apă curată şi aer pur, înscrise în Constituţia statului New York. Aproape 30% din oameni s-au declarat împotriva propunerii

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Fără aceste documente nu poți intra în cabina de vot
Capital.ro
Cine a vrut să-l pună pe Călin Georgescu președintele României. O superputere mondială a dat ordin
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Metamfetamină în loc de cafea. Germania a umplut Europa de droguri și arme
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cum ne îmbrăcăm la alegeri. Ținute potrivite pentru fiecare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile