Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Ne dorim ca, în 2026, să folosim gazul din Marea Neagră pentru a înlocui cărbunele”

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, spune România s-a angajat să renunţe la producţia de energie electrică pe bază de cărbune şi își dorește ca, în 2026, gazul din Marea Neagră să fie folosit pentru a înlocui cărbunele.

10 nov. 2021, 09:34
Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Ne dorim ca, în 2026, să folosim gazul din Marea Neagră pentru a înlocui cărbunele”

Virgil Popescu a scris pe pagina sa de Facebook, în urma participării la o conferinţă pe tema dezvoltării proiectelor privind energia verde, că România este dedicată renunţării la producţia de energie pe bază de cărbune şi a amintit importanţa PNRR în acest proces.

„Astăzi am participat la conferinţa online „The Strategic Energy Projects of Romania. Perspectives and Development Opportunities”, organizată de New Strategy Center, alături de Josh Volz, Secretar adjunct interimar pentru Africa, Europa, Eurasia şi Orientul Mijlociu, Departamentul pentru Energie al SUA şi reprezentanţi ai mediului privat. Cu această ocazie, am transmis ca avem nevoie de implementarea proiectelor strategice în energie, pentru că astfel creştem gradul de securitate al ţării noastre”, a scris Popescu pe Facebook.

Citeşte şi: BNR, anunţ alarmant! Prognoza evidenţiază o ‘înrăutățire semnificativă’ a creșterii inflației

„În cadrul parteneriatului strategic cu SUA, avem în plan investiţii strategice în domeniul nuclear, aşa cum a anunţat şi preşedintele Klaus Iohannis la COP26. Ne dorim să fim un hub tehnologic pentru SMR, ne dorim să dezvoltăm reactoarele pe tehnologie CANDU alături de aliaţii şi partenerii noştri americani, canadieni şi francezi. Ne-am angajat să renunţăm la producţia de energie electrică pe bază de cărbune, pentru a ne îndeplini ţintele de decarbonare. Vom înlocui cărbunele din marile complexe energetice cu gaz, de aceea suntem concentraţi şi pe gaz. De asemenea, ne dorim ca, în 2026, să folosim gazul din Marea Neagră pentru a înlocui cărbunele”, a scris Popescu, citat de Agerpres.

Ministrul a adăugat că, în primul trimestru al anului viitor, va fi lansat un apel de proiecte din Fondul de Modernizare, iar producţia de energie din surse regenerabile reprezintă o prioritate.

„Vom avea investiţii în regenerabile, nuclear, gaz şi să nu uităm de hidrogen, care este combustibilul viitorului. Vom investi prin PNRR pentru a dezvolta producţia şi distribuţia de gaz în amestec cu hidrogen”, a spus Virgil Popescu.

Citeşte şi: Greşeala banală care îţi poate dubla factura la gaze. Cum trebuie să setezi centrala termică pentru a nu da contotul peste cap


loading...
Partenerii noștri