Cât costă și ce acte sunt necesare pentru conversia volanului în 2023. Schimbarea postului de conducere trebuie efectuată la un atelier autorizat

Pentru că importurile auto sunt o practică populară, sunt mulți șoferi care achiziționează mașini din țări unde se conduce pe partea dreaptă, conversia volanului fiind necesară.

20 ian. 2023, 11:06
Cât costă și ce acte sunt necesare pentru conversia volanului în 2023. Schimbarea postului de conducere trebuie efectuată la un atelier autorizat
Cât te costă conversia volanului în 2023

Sunt multe mașini second-hand în România aduse din țări unde se conduce pe partea dreaptă. Din această cauză, conversia volanului este o procedură care îi interesează pe tot mai muți români.

Conducerea unui autoturism cu volanul pe partea dreaptă nu este cel mai plăcut și nici cel mai sigur lucru. Totuși, există posibilitatea de schimbare a poziției postului de conducere. Registrul Auto Român a oferit, pentru promotor.ro, informații despre procesul de schimbare a postului de conducere, actele necesare, dar și despre costurile de omologare.

Citește și: Șoferii riscă o amendă de 1.160 de lei dacă nu au acest act la ei. În plus, primesc patru puncte de penalizare

Ce costuri presupune conversia volanului în 2023

Potrivit informațiilor RAR, schimbarea volanului de pe partea dreaptă pe partea stângă trebuie efectuată obligată la un atelier autorizat acreditat pentru a lucra cu sisteme de frânare, direcție, rulare, electrice sau cu elemente de caroserie/rezistență. Pe site-ul Registului Auto există o listă cu ateliere, la secțiunea Certificare Sisteme.

Pentru omologarea la RAR trebuie prezentatî documentația furnizată de atelierul în care s-a realizat conversia volanului. În acestea trebuie să se regăsească clar modul cerințelor pentru omologare.

Registrul Auto Român percepe un tarif de 1.742,10 lei pentru omologarea unui autoturism înmatriculat în România, după modificarea postului de conducere. În funcție de mașina la care au fost aduse modificările și timpul de realizare al acestora, costurile pot varia.

Citește și: COD RUTIER 2023: Ce amendă primeşti dacă depăşeşti viteza legală cu 30 km/h

Totodată, pentru autovehiculele destinate circulației pe partea stângă a carosabilului, pentru care se solicită eliberarea Cărții de indetitate (CIV) în vederea înmatriculării în România, e necesară echiparea cu faruri destinate circulației pe partea dreaptă. Măsuri temporare, precum mascarea unei părți din far sau reglarea farului pentru ca lumina să bată în jos, nu sunt acceptate.