Actele pe care orice șofer trebuie să le aibă când pleacă la drum. Sancțiunile sunt destul de dure

Actele pe care orice șofer trebuie să le aibă când pleacă la drum. Oriunde te-ai deplasa, riscul să fii oprit de către polițiști este foarte mare, fie pentru un control de rutină, fie ca urmare a încălcării legii.

19 aug. 2023, 19:51
Actele pe care orice șofer trebuie să le aibă când pleacă la drum. Sancțiunile sunt destul de dure
Actele pe care orice șofer trebuie să le aibă când pleacă la drum

Actele pe care orice șofer trebuie să le aibă când pleacă la drum. În momentul în care este oprit pe marginea drumului, conducătorului i se solicită, în primul rând, să prezinte documentele necesare.

Citește și: Adio, permis de conducere clasic! Sute de mii de șoferi vor fi obligați să îl înlocuiască

Actele pe care orice șofer trebuie să le aibă când pleacă la drum

Există o serie de documente esențiale pe care trebuie să le ai neapărat în mașină:

  • Permisul de conducere reprezintă cel mai crucial document pe care trebuie să-l păstrezi mereu la tine atunci când te afli la volanul unui vehicul. Acesta confirmă că ai trecut testele necesare și deții aptitudinile necesare pentru a conduce pe drumurile publice. De asemenea, permisul de conducere indică categoria de vehicul pe care ai dreptul să îl conduci, cum ar fi motocicletă, autoturism, camion, autobuz etc.
  • Certificatul de înmatriculare al vehiculului, cunoscut în mod obișnuit ca talon auto, reprezintă un alt document vital. Acesta este solicitat în mod constant de autorități pentru a verifica proprietarul vehiculului. Detalii importante precum seria de șasiu, motorul și greutatea maximă admisă sunt consemnate în talon.
  • Asigurarea auto obligatorie, cunoscută sub denumirea de RCA (Răspundere Civilă Auto), reprezintă al treilea document pe care trebuie să-l ai la tine când ești oprit de poliție sau în alte situații. În caz de accident, vei fi solicitat să furnizezi informații referitoare la asigurare. De asemenea, este posibil să prezinți acest document în format electronic, pe telefonul mobil.
  • Actul de identitate (buletinul) este de asemenea cerut șoferilor pentru a confirma informațiile personale înscrise în documentele de conducere, în talon și în asigurare. Legea stipulează că toate persoanele sunt obligate să dețină și să furnizeze actul de identitate atunci când este solicitat de către autorități.

În cazul în care șoferul nu are asupra sa sau refuză să prezinte permisul de conducere, conform Codului Rutier, poate fi sancționat cu amendă de până la 8 puncte, echivalentul a 1.160 de lei, potrivit Promotor.

 Valabilitatea polițelor RCA la Euroins se prelungește

După ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus ca valabilitatea polițelor RCA emise de Euroins să fie prelungită cu 3 luni, până pe data de 8 decembrie, Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul de OUG care îi vizează pe 1,8 milioane de șoferi care au încă RCA la compania falimentară.

Astfel, prin proiectul de ordonanță de urgență se reglementează faptul că, pentru poliţele de asigurare/reasigurare încheiate de societățile de asigurare/reasigurare aflate în procedură de insolvență în derulare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, termenele de încetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de zile, prevăzute la art. 262 alin. (32 ) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, se prelungesc cu 90 de zile(nr: în cazul Euroins, până pe 8 decembrie”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.