Adio, permis de conducere clasic! Sute de mii de șoferi vor fi obligați să îl înlocuiască

O țară din Uniunea Europeană a renunțat la clasicul permis de conducere, sub formă de card sau pe hârtie, și trece la permisul de conducere digital.

18 aug. 2023, 12:34
Adio, permis de conducere clasic! Sute de mii de șoferi vor fi obligați să îl înlocuiască
Austria renunță la clasicul permis de conducere

Austria a renunțat la clasicul permis de conducere tradițional și trece la cel sub formă digitală. Deja au fost activate pentru peste 300.000 de șoferi. Măsura se va extinde în toate statele Uniunii Europene.

Florian Tursky, secretarul de stat pentru digitalizare al Austriei, a anunțat, duminică, alături de ministrul de finanțe, Magnus Brunner, noi date referitoare la procesul digitalizării în Austria. Confirm anunțului, permisul de conducere în format digital a fost activat deja de 302.300 de persoane.

Citește și: Mulți șoferi ar putea rămâne fără permis de conducere. Se schimbă legea

Până în prezent, permisul digital putea fi activat doar de șoferii cu permis de conducere tip card, însă o lege adoptată recent, referitoare la digitalizarea statului austriac, va permite acest lucru și cu celelalte permise de conducere.

Conform oficialilor din Austria, permisul de conducere digital va putea fi utilizat „practic peste tot. La fel ca și permisul de conducere tip card , dacă poate fi verificat digital și de cealaltă parte”.

În Austria, permisul digital este acceptat ca dovadă a vârstei în toate magazinele REWE și ca act de identitate în toate magazinele A1.

Cu toate astea, potrivit politicienilor, pentru a putea utiliza permisul de conducere digital este necesar să se treacă de la semnătura anterioară a telefonului mobil la ID Austria.

În martie, minstrul Educației austriac, Martin Polaschek, a prezentat publicului legitimația de student digitală.

„300.000 de permise de conducere digitale activate arată că austriecii folosesc noile cărți de identitate digitale. ID-ul Austriei „este deja folosit de peste un milion de austrieci și reprezintă cheia pentru a finaliza online afacerile oficiale cu ajutorul smartphone-ului”, au precizat reprezentanții austrieci.

Citește și: COD RUTIER 2023. Şoferii care nu îşi plătesc amenzile în 60 de zile rămân fără permis de conducere

ID Austria este baza pentru toate viitoarele acte de identitate digitale. Cum ar fi dovada identității și a vârstei pentru persoanele care nu au permis de conducere. (…) Un număr mare de permise de conducere din Austria sunt încă permise de conducere vechi pe hârtie. În Legea privind Austria digitală, am declarat că dorim să facem cărțile de identitate digitale accesibile tuturor.

De aceea, în Legea privind Austria digitală am convenit ca, în viitor, să punem la dispoziție permisele de conducere digitale și pentru toți deținătorii de permise de conducere pe suport de hârtie. Totul, prin conectarea acestora la registrul de identitate”.