Acţiune de comando. Sunt cel puţin cinci morţi în operaţiune

Noi violenţe israelo-palestiniene. Cinci palestinieni, ucişi într-o operaţiune, în Cisiordania, după atacurile din ultima perioadă.

06 feb. 2023, 18:31
Acţiune de comando. Sunt cel puţin cinci morţi în operaţiune

Cel puţin cinci militanţi palestinieni au fost ucişi luni, în Cisiordania, în cursul unei operaţiuni antiteroriste a serviciilor de securitate israeliene, pe fondul tensiunilor extreme din ultimele săptămâni.

Militari israelieni şi membri ai Serviciului israelian de securitate internă (Shin Bet) au descins în tabăra palestiniană de refugiaţi Aqabat Jabr, situată în apropiere de Ierihon, în Cisiordania, informează site-ul Ynetnews.com.

Militanţi palestinieni au deschis focul spre agenţii serviciilor de securitate israeliene. Cinci militanţi palestinieni, presupuşi membri ai grupului fundamentalist Hamas, au fost ucişi. Alţi trei palestinieni au fost răniţi, iar şase suspecţi au fost arestaţi, doi dintre ai confirmând apartenenţa la mişcarea Hamas.

O nouă „operaţiune specială” îngrijorează lumea. Israelul a bombardat Siria, aeroportul din Damasc nu mai funcţionează
Tensiunile israelo-palestiniene s-au intensificat în ultimele două săptămâni. Şapte israelieni au fost ucişi, iar alţii au fost răniţi, într-un incident armat produs la periferia oraşului Ierusalim, ca reacţie la o operaţiune militară israeliană în Cisiordania, soldată cu moartea a nouă palestinieni, militanţi islamişti şi civili.

Anul trecut, peste 170 de palestinieni au fost ucişi în operaţiuni militare israeliene efectuate în teritoriul palestinian Cisiordania sau după ce au încercat să comită atacuri. Alţi 36 de palestinieni au fost ucişi anul acesta.

Armata israeliană a interceptat un „avion mic” deasupra Fâşiei Gaza

Armata israeliană a anunţat, sâmbătă, că a interceptat un „avion mic” deasupra Fâşiei Gaza, unde martorii au declarat pentru AFP că au auzit „explozii” în apropierea graniţei. Armata a subliniat că nu este vorba de rachete sau alte tiruri care ar reprezenta o ameninţare pentru israelieni.

Sirenele de război s-au declanşat miercuri seară. Rachetă lansată din Fâşia Gaza spre Israel!

„Nu a fost o lansare de proiectile”, a adăugat armata, indicând că operaţiunile de rutină continuă pe frontul intern. Nu a fost imediat clar dacă militarii au tras în avion pentru a-l intercepta. Acesta din urmă nu a precizat încotro se îndrepta aeronava sau de unde a venit şi nici nu a oferit detalii despre avion.

Escaladarea violenţelor între Israel şi palestinieni a stârnit temeri şi a provocat numeroase apeluri internaţionale la calm. Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a cerut vineri tuturor părţilor să iasă din „ilogica escaladării”. Israelul a efectuat atacuri aeriene joi împotriva Fâşiei Gaza, la câteva ore după ce a interceptat o rachetă trasă de pe teritoriul palestinian.  Sâmbătă, gruparea Jihad Islamic din Gaza a anunţat că liderul său, Ziad al-Nakhala, a mers la Cairo pentru a se întâlni cu şeful serviciilor secrete egiptene Abbas Kamel, a cărui ţară medieză în mod regulat între israelieni şi palestinieni.

În declaraţie se arată că cele două părţi au discutat „situaţia din Ierusalim şi Cisiordania, în special din Jenin”, scena violenţelor mortale din ultimele săptămâni. Întâlnirea urmează unei vizite de marţi a lui Abbas Kamel la Ramallah, în Cisiordania ocupată, unde s-a întâlnit cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

De la începutul anului, conflictul israeliano-palestinian s-a soldat cu moartea a 36 de adulţi şi copii palestinieni, inclusiv militanţi şi civili, dar şi atacatori. Şase civili israelieni, inclusiv un copil, şi un civil ucrainean au fost ucişi în aceeaşi perioadă.

Gaza, cu o populaţie de 2,3 milioane de locuitori, se află sub blocadă israeliană de când Hamas a preluat puterea în 2007.