Acţiuni ale poliţiştilor pentru prevenirea incidentelor cu câini agresivi sau periculoşi

Poliţiştii desfăşoară, până în decembrie, controale şi acţiuni de prevenire a unor incidente în care sunt implicaţi câini agresivi sau periculoşi. În primele patru luni ale anului, au fost constatate 74 de infracţiuni şi au fost aplicate 459 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea legislaţiei în domeniu, anunţă Poliţia Română.
Filip Stan
25 sept. 2018, 14:16
Acţiuni ale poliţiştilor pentru prevenirea incidentelor cu câini agresivi sau periculoşi

În perioada septembrie – decembrie, Poliţia Română desfăşoară acţiuni de prevenire a oricăror incidente în care sunt implicaţi câinii periculoşi sau agresivi şi de verificare a modului de respectare a legislaţiei privind regimul de deţinere al acestora, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de instituţie.

„Este important ca deţinătorii sau proprietarii acestor categorii de câini să cunoască şi să respecte legislaţia în domeniu. Activităţile poliţiştilor, în cooperare şi cu alte instituţii (structuri judeţene ori regionale ale Asociaţiei Chinologice Române, ale Direcţiilor Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi medici veterinari), urmăresc aplicarea cu fermitate a prevederilor legale din acest domeniu, atunci când se constată abateri de la normele legale incidente”, arată sursa citată.

Potrivit Poliţiei Române, la nivel naţional, se înregistrează o scădere a numărului de câini aparţinând categoriei I – câini de luptă şi atac (-107 exemplare), pe când numărul de câini aparţinând categoriei II – câini agresivi este în creştere (+948 exemplare).

În urma activităţilor poliţiştilor, în primele patru luni ale acestui an, au fost constatate 74 de infracţiuni şi aplicate 459 de sancţiuni contravenţionale în domeniu.

Astfel, au fost identificate 30 de persoane care au comercializat câini din categoria I, în condiţiile în care un articol al OUG 55/2002 prevede că introducerea în ţară sau comercializarea câinilor de luptă şi de atac constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Potrivit OUG 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, sunt consideraţi câini periculoşi cei aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii: categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor; categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor. Totodată, sunt consideraţi câini agresivi cei care, fără să fie provocaţi, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private şi cei care participă la lupte între câini sau care au fost antrenaţi în acest scop.

Potrivit legislaţiei, proprietarii sau deţinătorii câinilor periculoşi ori agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei.

De asemenea, aceştia au obligaţia să depună la Poliţie în zona unde este ţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile menţionate şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip, efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, efectuarea sterilizării câinilor din prima categorie şi existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii din categoria I.

De asemenea, proprietarii acestor câini trebuie să anunţe la Poliţie, în 48 de ore, dacă se schimbă adresa, dacă pierd animalul, daca acesta moare sau este înstrăinat.

Accesul câinilor de luptă şi de atac în localurile publice, în mijloacele de transport în comun şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis. De asemenea, accesul acestor animale în părţile comune ale imobilelor unde sunt ţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă poartă botniţă şi sunt ţinute în zgardă şi lesă sau ham.

Totodată, accesul câinilor din categoria a II-a şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă. În locurile special amenajate pentru câini accesul acestora este permis fără botniţă şi fără lesă.

Conform sursei citate, sunt interzise organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin; importul sau comercializarea câinilor de luptă şi de atac, reproducţia câinilor de luptă şi de atac care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, abandonarea câinilor.

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Câţi bani a luat David Popovici pentru cele trei medalii câștigate la Europenele U23? Suma este dezamăgitoare!
Fanatik.ro
Adevăruri nespuse despre ambulanțele care vor circula pe drumurile României. Cum a ajuns Deltamed, firma deținută de ”cunoștința profesională” a lui Raed Arafat, furnizorul unic al IGSU în 2024. Contractele cadru se ridică la 600 de milioane de euro
Capital.ro
Decizia anului pentru Elena Udrea. Se întâmplă astăzi, 1 iulie
Playtech.ro
Cum să păstrezi casa răcoroasă fără aer condiționat. Soluții ieftine ce nu îți vor încărca factura la curent
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
„Are demisia mea pe masă”. Ministrul Daniel David a cerut să nu fie daţi afară oameni din educaţie şi cercetare
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
Schimbare majoră. De la 1 iulie, vârsta de pensionare crește cu jumătate de an
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce meniu au avut invitații de la nunta Kirei Hagi. Somonul afumat și codul negru nu au lipsit din meniu
Cancan.ro
Ilie Bolojan dă afară alți bugetari, după tăierea sporurilor. Veste de ULTIMA ORĂ de la Guvern
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Se taie din banii de pensie. Pensionarii achită până la 400 de lei către stat. Anunț de la Casa Națională de Pensii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Cel puțin 34 morți după o explozie puternică, urmată de incendiu, la o fabrică de medicamente - UPDATE
Horoscop rune pentru saptamana 30 iunie – 7 iulie 2025. Mari oportunitati pentru Tauri, belsug pentru Lei, succes uluitor pentru Raci
MediaFlux
Cresc facturile la curent de marți, 1 iulie, dar se dau vouchere de 50 de lei pentru pensionari și alți români! Care sunt condițiile
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Atenție la plantele pe care le atingeți. Buruiana care arde ca acidul a invadat România (Video)