Activist din Belarus, mort în închisoare. Autorităţile au făcut publică o filmare bizară cu deţinutul în celulă

Trupul unui activist din Belarus care a decedat în închisoare a fost predat familiei cu capul bandajat. Asta în ciuda faptului că pe certificatul de deces cauza morţii fusese infarctul.

27 mai 2021, 16:44
Activist din Belarus, mort în închisoare. Autorităţile au făcut publică o filmare bizară cu deţinutul în celulă
Vitold Așurak. Sursa FOTO: Europa Liberă

Activist din Belarus, mort în închisoare. Vitold Așurak, în vârstă de 50 de ani, a murit pe 21 mai în timp ce executa o pedeapsă de cinci ani pentru participarea la protestele anti-guvernamentale. Acesta fusese condamnat în luna ianuarie. La patru zile după deces, trupul acestuia a fost predat familiei, căreia i s-a comunicat că bărbatul a decedat în urma unui infarct, informează Radio Europa Liberă.

Soția acestuia a declarat presei că soţul ei nu avusese probleme cardiace anterior încarcerării. Jurnalistul Volha Bykouskaya, prieten de familie, a declarat presei că Așurak avea capul bandajat. Suprafaţa acoperită de bandaje se întindea de la vârful capului până sub nas, „doar gura fiindu-i vizibilă”.

Citeste si Mama Sofiei Sapega, strigăt disperat: „Sunt gata să implor pe oricine pentru ajutor”

Activist din Belarus, mort în închisoare. Autorităţile au făcut publică o filmare bizară cu deţinutul

Comitetul de investigații al Belarusului a dat publicităţii o filmare în care Așurak se prăbușește de două ori în celula sa. Gardienii pot fi văzuţi aplicând un bandaj pe capul prizonierului după prima cădere. Mai mult, personalul închisorii susține că „condamnatul și-a spart capul, dar nu s-a plâns de sănătatea sa și a refuzat să fie tratat și internat”.

Ashurak, în vârstă de 50 de ani, a fost membru al partidului de opoziție al Frontului Popular din Belarus și coordonator al mișcării Pentru libertate. El a luat parte activ la valul de proteste după alegerile prezidențiale din 9 august.

Vitold Așurak a fost unul dintre cei peste 400 de deținuți politici închiși în urma alegerilor prezidențiale, potrivit grupurilor de drepturi locale.

Citeste si Anthony Fauci, în centrul unui uriaş scandal. A recunoscut că a finanţat laboratorul de la Wuhan