Mama Sofiei Sapega, strigăt disperat: „Sunt gata să implor pe oricine pentru ajutor”

Mama iubitei opozantului belarus Roman Protasevici este disperată de când fiica ei a fost arestată, după deturnarea aeronavei care ar fi trebuit să-i ducă pe cei doi în Lituania.

27 mai 2021, 14:53
Mama Sofiei Sapega, strigăt disperat: „Sunt gata să implor pe oricine pentru ajutor”

Mama Sofiei Sapega neagă încă faptul că fiicei ei i s-ar fi putut întâmpla aşa ceva.

Nu am crezut că ar fi putut să ni se întâmple aşa ceva nouă sau fiicei noastre”, a declarat Dudich Sapega, mama fetei, cu ochii înlăcrimaţi, pentru BBC

Sofia Sapega se afla împreună cu iubitul ei, jurnalistul Roman Protasevici, la bordul avionului Ryanair 4978 care zbura de la Atena la Vilnius, când avionul a aterizat forţat în Minsk. Cei doi au fost arestaţi. Ultimul lucru pe care Sofia a mai reuşit să i-l transmită mamei ei a fost un mesaj pe Whatsapp constând într-un singur cuvânt: „Mama”.

Mama Sofiei Sapega, strigăt disperat de ajutor

Femeia nu are nicio informaţie despre fiica ei, lucru care a adus-o în pragul disperării. Dudich Sapega a declarat că e în stare de orice numai ca fiica ei să nu păţească nimic.

Citeste si Preşedintele Lukaşenko respinge acuzaţia că ar fi deturnat aeronava în care se afla disidentul Roman Protasevici pentru a-l aresta

Sunt gata să implor pe oricine pentru ajutor, astfel încât viaţa copilului meu să nu păţească nimic”, spune mama fetei.

Sofia Sapega, arestată preventiv pentru două luni

Sapega, în vârstă de 23 de ani, a fost arestat preventiv pentru două luni. Mama ei nu înţelege motivul reţinerii.

Nu înţeleg de ce a fost reţinută fiica mea. Pur şi simplu îşi trăieşte viaţa ca o tânără normală – studiază, se distrează şi se îndrăgosteşte. Nimeni nu a interzis asta, nu-i aşa?”, se întreabă femeia.

Citeste si Tatăl lui Roman Protasevici, jurnalistul arestat în Belarus, e convins că înregistrarea video din închisoare a fost făcută sub constrângere: „Vorbea într-un mod neobișnuit pentru el”

Singura informaţie pe care mama tinerei o are despre fiica ei este un videoclip în care Sofia mărturiseşte că a publicat datele personale ale forţelor de securitate din Belarus. Femeia are convingerea că fiica ei a fost constrânsă să facă acele declaraţii. Când face această afirmaţie, mama fetei se bazează pe faptul că tânăra este vizibil agitată şi priveşte în tavan, gesturi care nu îi sunt specifice.

Dudich Sapega susţine că fiica ei nu este activist şi nici măcar nu s-a alăturat protestelor de anul trecut după alegerile prezidenţiale. Femeia crede că fiica ei a fost arestată doar din cauza relaţiei sale cu Roman Protasevici, relaţie care a început în urmă cu şase luni.