Activista Greta Thunberg participă la summitul ONU din Portugalia: „Lumea subestimează forţa copiilor furioşi”

Activista adolescentă Greta Thunberg a sosit marţi în Europa după o călătorie de 21 de zile peste Atlantic, la bordul unui catamaran, pentru a participa la summitul ONU referitor la schimbările climatice de la Madrid.

04 dec. 2019, 07:14
Activista Greta Thunberg participă la summitul ONU din Portugalia: „Lumea subestimează forţa copiilor furioşi”

”Lumea subestimează forţa copiilor furioşi”, a declarat suedeza reporterilor şi susţinătorilor ei, veniţi să o primească la debarcarea de pe catamaranul La Vagabonde, în Portugalia. ”Sunt furioşi şi frustraţi”, a mai spus ea, conform News.ro.

Perspectiva unei noi intervenţii curajoase a tinerei de 16 ani, a cărei capacitate de a-i critica pe politicieni a inspirat o mişcare globală de protest, i-a electrizat pe delegaţii mai tineri de la discuţiile internaţionale referitoare la climă care au loc în Spania.

În luna septembrie, Greta Thunberg  şi-a transmis mesajul la un summit de o zi referitor la climă care a avut loc la adunarea Naţiunilor Unite din New York, spunând liderilor ”mi-aţi furat visele”. Ea a navigat înapoi în Europa pentru  cea mai recentă rundă de discuţii.

Thunberg a petrecut ziua de marţi în Portugalia, întâlnindu-se cu activişti ai climei, înainte de a pleca spre Madrid, unde au loc negocieri.

Carolina Schmidt, ministrul Mediului din Chile, care prezidează negocierile, a spus că speră ca prezenţa lui Thunberg să galvanizeze angajamente mai ambiţioase din partea guvernelor. Discuţiile au rolul să impulsioneze Acordul de la Paris, convenit în 2015, pentru a se evita o creştere catastrofală a temperaturilor.

”Avem nevoie de acea forţă extraordinară pentru a intensifica măsurile în domeniul climei. Avem nevoie de Greta cu toată forţa ei”, a declarat Schmidt la televiziunea Reuters.

Vremea tot mai imprevizibilă, cu incendii de vegetaţie în Australia şi California şi inundaţii în Europa a amplificat senzaţia de urgenţă, din jurul summitului de două săptămâni din Spania.