Actorul George Clooney, după gratii pentru câteva ore FOTO&VIDEO

Actorul George Clooney a fost eliberat vineri, la câteva ore după ce a fost arestat, pentru că protesta în faţa Ambasadei Sudanului de la Washington faţă de încălcările drepturilor omului din ţara africană, potrivit tmz.com.

RomaniaTV.net
16 mart. 2012, 15:35

Clooney a avut de plătit o cauţiune de 100 de dolari.

La puţin timp după ce a fost eliberat, Clooney a fost întrebat cum a fost scurta sa şedere după gratii. „Foarte greu, vă puteţi imagina. Aţi fost vreodată într-o celulă cu tipii aia?”, a răspuns glumind actorul, citat de TMZ.com

Actorul şi alţi 15 protestatari, inclusiv tatăl lui Clooney, au fost arestaţi după ce au refuzat să plece din faţa Ambasadei Sudanului, vineri dimineaţa, la Washington. Clooney, alături de mai mulţi membri din Camera reprezentanţilor, protesta faţă de crimele de război comise, în opinia sa, de administraţia de la Khartoum.

În acelaşi timp cu George Clooney a fost arestat şi tatăl actorului, jurnalistul Nick Clooney, dar şi Martin Luther King III.

Actorul american, purtând barbă şi fiind îmbrăcat într-un pulover albastru, a spus în faţa numeroaselor camere de luat vederi prezente la faţa locului că solicită guvernului sudanez să permită comunităţii internaţionale să trimită ajutoare umanitare în această ţară, „înainte ca aceasta să devină cea mai gravă criză umanitară de pe suprafaţa globului”.

George Clooney, tatăl său Nick şi un alt activist ar fi ignorat trei avertismente ale poliţiştilor, care îi somau pe protestatari să părăsească zona, şi au fost escortaţi încătuşaţi spre o dubă a Serviciilor Secrete, afirmă Reuters.

Potrivit site-ului TMZ.com, actorul american ar fi fost arestat pentru că ar fi depăşit intenţionat o bandă de protecţie instalată de poliţia americană în faţa ambasadei, iar acest fapt reprezintă o infracţiune în legislaţia americană. Deşi George Clooney a fost arestat de agenţi în uniformele Serviciilor Secrete, actorul a fost transportat apoi la o secţie de poliţie din Washington, unde se află în stare de arest, mai scrie TMZ.

Starul hollywoodian a efectuat recent o vizită în Kordofan de Sud, o regiune administrativă a Sudanului, unde luptele dintre armata guvernului central de la Khartoum şi forţele rebele, favorabile unei alipiri la Sudanul de Sud, au determinat înfometarea populaţiei locale. La întoarcerea în Statele Unite, marţi, George Clooney a declarat că forţele armate sudaneze comit „crime de război” prin atacarea civililor din această regiune.

După arestarea actorului şi a tatălui său, agentul lui George Clooney, Stan Rosenfield, a declarat pentru TMZ: „Aceştia au protestat faţă de violenţele guvernului sudanez asupra propriilor cetăţeni nevinovaţi, femei şi copii. Cei prezenţi la protest au cerut ca ajutoarele umanitare să ajungă în Sudan, înainte ca în această ţară să se nască cea mai mare criză umanitară din lume”.

Surse apropiate lui George Clooney au declarat pentru TMZ că actorul este fericit că a fost arestat, deoarece în acest mod atrage atenţia asupra seriozităţii acestei crize. Recent, Clooney a filmat un scurtmetraj documentar despre situaţia din Sudan, pe care l-a lansat pe EnoughProject.com.

George Clooney şi-a câştigat renumele ca actor, producător, producător executiv, scenarist şi regizor. Fiul unui jurnalist, George Clooney este un partizan foarte activ al Primului Amendament şi, totodată, un activist dedicat cauzelor umanitare. În loc să-şi limiteze acţiunile devenind politician, George Clooney spune că preferă actele caritabile, care includ şi campaniile care au scopul de a atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra referendumului istoric organizat recent în Sudan prin care provincia din sudul acestei ţări, cu o populaţie majoritar creştină, a devenit un stat independent.

În 2006, George Clooney a primit trei nominalizări la premiile Oscar – pentru cea mai bună regie, cel mai bun scenariu original (împreună cu Grant Heslov), pentru „Noapte bună şi noroc/ Good Night and Good Luck”, şi pentru cel mai bun rol secundar, în „Syriana”, pentru care a şi primit un trofeu din partea Academiei de film americane. Aceasta a fost pentru prima dată în istoria Oscarurilor când cineva a fost nominalizat în acelaşi an pentru interpretare şi regie, pentru două filme diferite. Pentru rolul din „Syriana”, George Clooney a câştigat şi Globul de Aur. De atunci, el a mai fost nominalizat de trei ori la Oscar, la categoria „cel mai bun rol principal”, pentru „Michael Clayton”, „Sus, în aer/ Up in the Air” şi „Descendenţii/ The Descendants” (la gala premiilor Oscar din acest an). Actorul american a fost nominalizat în 2012 şi la categoria „cel mai bun scenariu adaptat” pentru scenariul filmului „Ziua trădătorilor/ The Ides of March”.

Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că în Sudan au murit aproximativ 300.000 de persoane, iar 2,7 milioane sunt refugiaţi, de la începutul conflictului din Darfur, în 2003.