Actorul Ion Ruscuţ a murit chiar cu câteva zile înainte de ziua de naştere

Colectivul Teatrului Regina Maria deplânge trecerea la cele veșnice a îndrăgitului actor Ion Ruscuț, care s-a stins din viață cu câteva zile înainte de a împlini 68 de ani.

08 sept. 2023, 20:27
Actorul Ion Ruscuţ a murit chiar cu câteva zile înainte de ziua de naştere

A murit actorul bihorean Ion Ruscut. Vocea lui inconfundabilă este recunoscută de toți copiii care au crescut cu desene animate dublate la studioul din Oradea, unde a fost atât actor, cât și regizor de dublaj.

Teatrul Regina Maria se află în doliu, iar reprezentanții instituției culturale au transmis că actorul a fost un om călduros și cu un simț al umorului greu de egalat.Doliu la America Express. Din păcate, a murit subit: „Vine cu o veste tristă pentru echipa noastră”
Ion Ruscuț s-a născut în satul Tăut din Bihor în 26 septembrie 1955. A urmat studiile la Institutul de Teatru „Szentgyorgy Istvan” din Târgu-Mureș, unde a absolvit în 1980. „Colectivul Teatrului Regina Maria deplânge trecerea la cele veșnice a îndrăgitului actor Ion Ruscuț. Care s-a stins din viață cu câteva zile înainte de a împlini 68 de ani. Ion Ruscuț va rămâne mereu în amintirea noastră atât ca actorul care își făcea meseria cu seriozitate și generozitate, cât și ca omul cald și cu un simț al umorului greu de egalat, alături de care am construit amintiri prețioase”, se arată în mesajul postat de Teatrul Regina Maria pe pagina de socializare.Doliu în muzica românească. O celebră artistă a murit la 45 de ani, după ce a pierdut lupta cu cancerul. Cezar Ouatu este devastat: „Este nedrept uneori ce se întâmplă”
Din 1983, a dat viață multor personaje pe scena teatrului orădean. Dintre acestea, Teatrul Regina Maria amintește, de pildă: George, în „Omul care a văzut moartea”, de Victor Eftimiu. Ichim în „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian. Roberto în „La Grande Magia”. Bromden în „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, adaptare de Dale Wasserman după Ken Kesey, regia artistică Marius Oltean, Polonius în „În inima nopții – Episodul Hamlet”, regia artistică Gavriil Pinte, sau Firs în „Livada de vișini”.

A jucat în „Fetița cu chibrituri”

Actorul a jucat și în spectacole pentru copii, cum ar fi „Fetița cu chibrituri”, „Croitorașul cel Viteaz și Hainele cele noi ale Împăratului” și „Micul Prinț”

Ion Ruscuț a avut roluri și în lungmetrajele Morgen (2010) și Berliner (2020) ale regizorului  Marian Crișan. „Vocea lui inconfundabilă este recunoscută de toți copiii care au crescut cu desene animate dublate la studioul din Oradea, unde a fost atât actor, cât și regizor de dublaj”, au mai precizat reprezentanții Teatrului Regina Maria.

Din 1983 a dat viață multor personaje pe scena teatrului orădean, dintre care amintim:

George în OMUL CARE A VĂZUT MOARTEA de Victor Eftimiu
Gonzague în DONA JUANA de Anca Visdei
Ichim în STEAUA FĂRĂ NUME de Mihail Sebastian
Titi Vasilescu în VIS DE DRAGOSTE (VIS DE SECĂTURĂ) de Mircea Ştefănescu
Roberto în LA GRANDE MAGIA de Eduardo de Filippo, regia artistică Alexandru Colpacci
Popescu în O SCRISOARE PIERDUTĂ de I.L. Caragiale, regia artistică Cristian Ioan
Mitru/Hoț în BALTAGUL, adaptare după Mihail Sadoveanu, regia artistică Andrei Mihalache
Bromden în ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI, adaptare de Dale Wasserman după Ken Kesey, regia artistică Marius Oltean
Ionescu în ŢIGANIADA, dramatizare de Radu Macrinici după Ion Budai-Deleanu, regia artistică Sorin Militaru
Polonius în ÎN INIMA NOPȚII – EPISODUL HAMLET, un scenariu de Gavriil Pinte, cu inserții de George Banu și Monique Borie, regia artistică Gavriil Pinte
Firs în LIVADA DE VIȘINI, de A.P. Cehov, regia artistică Alexandru Dabija
Marc Dujardin în ARTA ADULTERULUI, de Pierre Chesnot, regia Daniel Vulcu