Actorul Mugur Mihăescu, proprietar de pub-uri, avertizează că fără intervenţia guvernului multe dintre acestea vor intra în faliment

Mugur Mihăescu avertizează că afacerile barurilor şi restaurantelor deja au scăzut la jumătate în ultima săptămână, iar dacă epidemia de coronavirus va mai dura trei luni, majoritatea acestora se vor vedea nevoite să îşi închidă porţile.

RomaniaTV.net
14 mart. 2020, 12:14
Actorul Mugur Mihăescu, proprietar de pub-uri, avertizează că fără intervenţia guvernului multe dintre acestea vor intra în faliment

Actorul şi antreprenorul a avertizat că, deşi problema nu pare una foarte serioasă, mai ales în contextul crizei epidemice în care ne găsim, aceste localuri asigură locuri de muncă pentru zeci, dacă nu chiar sute de mii de oameni, care s-ar trezi fără posibilitatea de a-şi întreţine familiile în timpul celei mai grele perioade ale acestei generaţii.

„Din ceea ce am vorbit cu mai mulți colegi, proprietari de baruri și restaurante din București, dar și din alte orașe ale țării, vânzările tuturor s-au prăbușit la mai puțin de jumătate în ultima săptămână, pe fondul crizei generate de epidemia de coronavirus, și preconizăm că vor scădea și mai mult, până spre 20%, în următoarele săptămâni”, a spus Mihăescu pentru Profit.ro.

El crede că niciun bar sau restaurant nu poate rezista mai mult de câteva luni fără clienți și estimează că, dacă situația se va agrava și statul nu se va implica să spijine firmele din domeniu, într-un interval de 1-3 luni majoritatea barurilor și restaurantelor din România vor avea probleme.

„Mai întâi vor falimenta cele mici, dar nici celelalte nu vor putea rezista prea mult. În acest context, fără un sprijin puternic din partea Guvernului, majoritatea celor 500.000 de angajați din HoReCa vor rămâne pe drumuri. Gândiți-vă că vorbim de HoReCa, cel mai mare angajator din țară, după statul român. De cei 500.000 de oameni mai depind alți 2-3, pentru că și ei au familii, copii și părinți, așa că impactul pierderii locurilor de muncă va fi devastator. După ce că trăiesc cu spaima acestei molime, vor fi puși și în fața altei probleme la fel de grave, aceea de a nu-și mai putea întreține familia”, a mai declarat Mugur Mihăescu.

„Criza va fi una de proporții, cu efecte în cascadă asupra multor domenii din economie, dacă Guvernul, oricare ar fi el, nu va lua măsuri imediate! Lanțul trofic se distruge dacă dispare o singură specie, și așa e și aici: nu e vorba doar de HoReCa, pentru că în circuit sunt angrenați producători, transportatori, revânzători și așa mai departe, deci alte sute de mii de oameni, care la rândul lor au familii. Cu ei ce se va întâmpla? E timpul ca acest Guvern să-și dea testul maturității și să arate că este 100% liberal și că sprijină antreprenorul român, care asigură locuri de muncă, astfel încât să trecem împreună peste acest hop al istoriei. Daca va face așa, îl asigur că va rămâne în istorie ca primul guvern liberal adevărat al României, după Bratieni. Daca nu, va fi în curând doar o tristă viroză politică, căreia, cu siguranță, românii îi vor găsi vaccinul”, a încheiat Mugur Mihaescu, apelând la ajutorul autorităţilor pentru antreprenorii din HoReCa.

Citeşte şi: Apple a anunţat că-şi închide toate magazinele din afara Chinei până pe 27 martie