Actorul Ştefan Iordache a primit post-mortem o stea pe Aleea Celebrităţilor

Actorul Ştefan Iordache a primit luni, post-mortem, o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti, în semn de respect şi apreciere pentru întreaga sa activitate.

RomaniaTV.net
09 apr. 2012, 09:27
Actorul Ştefan Iordache a primit post-mortem o stea pe Aleea Celebrităţilor

La inaugurare, Ileana Iordache a spus că simte în acelaşi timp bucurie şi durere la dezvelirea stelei dedicate lui Ştefan Iordache, care ar fi fost fericit să fie prezent la un asemenea eveniment,  scrie Agerpres.

„Simt bucurie şi durere. Bucurie pentru că toată lumea îşi aminteşte cu drag de el şi durere că nu mai este el aici să se bucure de această manifestare de simpatie care îi este oferită de public”, a spus Ileana Iordache.

În deschiderea evenimentului, 12 membri ai corului Madrigal au interpretat, sub bagheta dirijorului Ion Marin, „Doamne Iisuse Hristoase” şi „Hristos Anesti”.

Din partea municipalităţii, directorul Direcţiei Cultură din Primăria Capitalei, Emanuel Papagheorghiu, i-a înmânat surorii artistului Placheta oraşului Bucureşti, în semn de respect şi de apreciere pentru întreaga activitate a actorului.

George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, a spus că în fiecare an, în preajma sărbătorilor pascale, este elogiat un mare artist.

„Noi ne-am propus ca de fiecare dată când sărbătorim Paştele să ne gândim la un mare artist, un mare artist care din păcate nu mai este printre noi. Anul trecut a fost marele artist Amza Pellea, în aprilie, iar anul acesta maestrul Ştefan Iordache. El spunea că arta nu este ceea ce vezi, este ceea ce-i faci pe ceilalţi să vadă. Aşadar, artistul i-a forma unui făcător de minuni. Vă mulţumim, domnule Ştefan Iordache, pentru minunile pe care le-aţi făcut pentru noi!”, a spus George Ivaşcu.

Alături de sora actorului, la eveniment au participat Ilinca Tomoroveanu, Radu F. Alexandru, George Motoi, Mircea Albulescu, profesorul Ion Toboşaru, Sanda Ladoşi, Irina Nistor.

În prezent, în Piaţa Timpului, strălucesc stelele a 15 personalităţi de seamă din lumea teatrului şi filmului din România: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Maia Morgenstern, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ, Stela Popescu, Ion Caramitru şi stelele regretaţilor Amza Pellea şi Alexandru Tocilescu.

Actorul Ştefan Iordache s-a născut la 3 februarie 1941, în Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, clasa lui Dinu Negreanu, în 1963, dându-şi examenul de licenţă cu rolul principal din ‘Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită’ de Bertolt Brecht. A debutat în cinematografie, în acelaşi an, în filmul ‘Străinul’, după romanul omonim al lui Titus Popovici, în regia lui Mihai Iacob.

Ştefan Iordache a jucat pe scena Teatrului ‘Nottara’ până în 1977, la Teatrul ‘Mic’ până în 1990, apoi la Teatrul Naţional din Craiova.

Pe scena acestor teatre a interpretat roluri remarcabile în: ‘Hamlet’, regia Dinu Cernescu; ‘Crimă şi pedeapsă’, regia Sanda Manu; ‘O noapte furtunoasă’, montată de George Rafael – la ‘Nottara’; ‘Maestrul şi Margareta’, regia Cătălina Buzoianu; ‘Emigranţii’ de Mrozek, regia Mircea Daneliuc; ‘Amurgul burghez’ de Romulus Guga, regia de Dan Piţa – la Teatrul Mic; ‘Richard III’ şi ‘Titus Andronicus’ de Shakespeare, ambele în regia lui Silviu Purcărete; ‘O scrisoare pierdută’ după Caragiale, regia Al. Tocilescu; ‘Barrymore’ de W. Luce, regia Gelu Colceag – la Teatrul Naţional din Bucureşti; spectacolul ‘Lolita’, adaptare scenică după Nabokov de Mihaela Tonitza Iordache, regia Cătălina Buzoianu, la Teatrul Mic şi tot la acelaşi teatru, alături de Mitică Popescu şi Dana Dembinschi, a realizat un rol tulburător în ‘Alex şi Morris’, în regia lui Gelu Colceag.

A abordat cu acelaşi succes şi musicalul, jucând în ‘Au fost odată două orfeline’ şi ‘Bună seara, domnule Wilde!’.

Şi muzica uşoară s-a numărat printre preferinţele sale, interpretând melodii de suflet singur sau în duet cu Sanda Ladoşi.

În 2003, a înregistrat alături de Gheorghe Dinică şi alţi câţiva prieteni un disc cu muzică de petrecere, ‘Cântece de petrecere’.

La 24 mai 2007, actorul a lansat un nou album muzical intitulat ‘Magazinul de vise’, la realizarea căruia a lucrat împreună cu Monica Anghel. Printre cele opt piese, toate compuse de Dan Iagnov, se numără: ‘Nu ştiam că te iubesc atât de mult’ sau ‘Ah, femeie!’, iar melodiile ‘Mai mult decât oricând’, ‘Viaţa noastră este un tangou’ şi ‘Nu te întreb’ sunt interpretate în duet cu solista Monica Anghel.

A fost protagonist în peste 40 de filme, printre care se numără: ‘Un film cu o fată fermecătoare’ (1966, regia L. Bratu), ‘Ediţie specială’ (1977, regia M. Daneliuc), ‘Bietul Ioanide’ (1979, regia D. Piţa), ‘Înghiţitorul de săbii’ (1981, regia A. Visarion), ‘De ce trag clopotele, Mitică?’ (1982, regia L. Pintilie), ‘Glissando’ (1982, r. M. Daneliuc), ‘Noi, cei din linia întâi’ (1985, regia S. Nicolaescu), ‘Noiembrie, ultimul bal’ (1987, regia D. Piţa), ‘Hotel de lux’ (1991, regia D. Piţa), ‘Cel mai iubit dintre pământeni’ (1992, regia Ş. Marinescu), ‘Oglinda – Începutul adevărului’ (1993, regia S. Nicolaescu), ‘Eu sunt Adam’ (1996), ‘Omul zilei’ (1997, r. D. Piţa), ‘Faraon’ (2003, regia Sinisa Dragin), ‘Ticăloşii’ (2007, regia Şerban Marinescu).

Ultimul său rol, interpretat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, a fost Prinţul Potemkin, în ‘Ecaterina cea Mare’ de G.B. Shaw (2008, regia Cornel Todea).

În octombrie 2004 a fost lansată cartea-album ‘Regele scamator. Ştefan Iordache’, scrisă de criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu şi ilustrată de Sorin Ilfoveanu, un volum de o calitate şi o valoare incontestabile, o mărturisire a actorului Ştefan Iordache făcută cu dragoste despre viaţă, despre oameni, despre teatru şi, în acelaşi timp, un spaţiu plin de confesiuni şi întâmplări inedite.

Activitatea sa ca actor de teatru şi film a fost răsplătită cu numeroase premii: Karlovy Vary 1964 (‘Străinul’), ACIN 1978 (‘Ediţie specială’), ACIN 1984 (‘Glissando’), ACIN 1989 (‘Noiembrie, ultimul bal’), Premiul UNITER pe anul 2001 pentru cel mai bun actor, pentru rolul titular din ‘Barrymore’.

A fost distins cu Premiul Academiei Române pentru întreaga activitate (2003). În cadrul celei de-a 5-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Ştefan Iordache a primit Premiul de Excelenţă în cinematografia românească (10 iunie 2006).

Ştefan Iordache s-a stins din viaţă, la Viena, la 14 septembrie 2008, în urma unei boli grave.