Marii actori o deplâng pe Irina Petrescu: A fost un înger pe pământ

Marii actori sunt întristaţi de dispariţia Irinei Petrescu.Vladimir Găitan a declarat că actriţa a fost un înger de om, "un înger pe pământ".

19 mart. 2013, 12:16
Marii actori o deplâng pe Irina Petrescu: A fost un înger pe pământ

Actriţa Tora Vasilescu a declarat, pentru Mediafax, că îi pare foarte rău că a decedat Irina Petrescu, precizând că este foarte afectată din cauză că în ultima vreme au murit foarte mulţi prieteni.

Îmi pare foarte rău. Chiar sunt dată peste cap, pentru că în ultimul timp atâţia prieteni au murit. Dumnezeu să o ierte”, a spus Tora Vasilescu, foarte afectată.

Actorul Dorel Vişan a declarat că Irina Petrescu a fost o artistă specială, care semăna numai cu ea, frumoasă, talentată şi un om minunat.

A fost o artistă specială, care semăna numai cu ea, frumoasă, talentată şi un om minunat. Şi-a fixat pagina în istoria culturii prin ceea ce a făcut în teatru, în film şi prin multe acţiuni culturale (…) Murim pe rând şi lăsăm goluri care nu se vor putea completa multe generaţii, până când nu ne vom trezi şi vom fi conştienţi de propriul blestem de a ne împrăştia în lume”, a spus Dorel Vişan.

El a precizat că este trist pentru că, în ultima vreme, s-au dus mulţi artişti. „În ultima vreme am avut parte numai de plecări, dar cred că moartea este un instrument al vieţii şi preţuirea şi iubirea rămân ca o candelă care luminează în întuneric chiar când flacăra se stinge”, a mai spus Dorel Vişan.

Şi actorul Vladimir Găitan a declarat pentru Mediafax că deplânge decesul Irinei Petrescu şi este şocat – deşi ştia de suferinţa acesteia, fiind de părere că actriţa a avut „un caracter cum rar întâlneşti”.

„Sunt şocat. Din păcate, aceasta-i viaţa şi m-am obişnuit cu ideea”, a spus Vladimir Găitan pentru Mediafax.

Găitan a adăugat că Irina Petrescu a fost iubită de toţi actorii, chiar dacă nu i-au fost colegi de scenă, pentru că „a dat dovadă de o calitate unică: aceea de a fi mereu cu picioarele pe pământ”.

„Irina Petrescu a fost de o modestie şi o generozitate ieşite din comun, calităţi pe care rar le mai întâlneşti la oameni în ziua de azi. A suferit enorm şi toţi am ştiut de suferinţa ei, deşi şi-a purtat-o cu discreţie. Era un înger de om. Un înger pe pământ. Sunt cu nodul în gât şi mă doare inima, pentru că a fost generoasă şi bună cu cei din jurul ei, necondiţionat”, a mai spus Vladimir Găitan.

Criticul de film Tudor Caranfil a spus că Irina Petrescu a fost o actriţă mare şi fiecare apariţie a ei stârnea respectul şi admiraţia.

„Nimic nu se poate spune mai limpede decât că era o actriţă mare. Fiecare apariţie a ei, fiecare compoziţie în care apărea stârnea respectul şi admiraţia. Ne-a părăsit. Noi o ducem mai departe cât vom mai putea”, a spus Tudor Caranfil.

Actriţa Irina Petrescu a murit marţi, la Spitalul Elias din Capitală, după o scurtă, dar foarte grea suferinţă, a declarat pentru Mediafax directorul medical al unităţii sanitare, Dana Safta.

Irina Petrescu, una dintre cele mai importante actriţe de teatru şi film din România, renumită pentru frumuseţea sa clasică, a decedat, la vârsta de 71 de ani, după o carieră în care şi-a legat numele de cei mai importanţi regizori români, între care Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie.