Actrița Catrinel Dumitrescu sărbătorește 67 de ani și o carieră superbă în teatrul și filmul românesc: „Era o doctorie într-o linguriţă de miere”

Uriașa actriță, Catrinel Dumitrescu, a atins frumoasa vârstă de 67 de ani. Viața ei a fost încununată de iubirea pentru teatru și film, actoria fiind mai mult decât o simplă meserie. Scena și platourile de filmare au fost o a doua casă pentru Catrinel Dumitrescu, iar piedicile care au apărut în cale nu au doborât-o niciodată.

11 oct. 2023, 19:41
Actrița Catrinel Dumitrescu sărbătorește 67 de ani și o carieră superbă în teatrul și filmul românesc: „Era o doctorie într-o linguriţă de miere”
Actrița Catrinel Dumitrescu sărbătorește 67 de ani și o carieră superbă în teatrul și filmul românesc: „Era o doctorie într-o linguriţă de miere”

Actrița Catrinel Dumitrescu împlinește onorabila vârstă de 67 de ani. Teatrul și cinematografia rămân pasiuni constante în viața ei, așa cum au fost de-a lungul decadelor, încă de la premiera filmului „Buletin de București”.

Citește și: Top 5 cele mai frumoase femei din lume. Cercetătorii esteticieni spun că au proporții divine

Născută pe data de 11 octombrie 1956 în Brăila, celebră actriță și-a dedicat întraga carieră artistică teatrului și cinematografiei. Publicul și-o amintește cu afecțiune din spectacole de teatru precum „Anecdotă provincială,” „Bigudiuri”, „Doi pe o bancă” sau „Aici nu-i de joacă” la fel și din filme de renume precum „Ion”, „Păstrează-mă doar pentru tine”, și „Pădurea de fagi”, dar cel mai bine din „Căsătorie cu repetiție” și „Buletin de București”

Într-un interviu publicat de Adevărul, Catrinel Dumitrescu își amintește cu nostalgie cum a obținut rolul Silviei Popescu în filmul „Buletin de București”.

„Eram de doi sau trei ani actriţă la Naţionalul din Cluj. Făcusem câteva roluri în film, teatru, teatru tv. Nu multe. Nu aveam… renume, dar aveam un nume, nu un număr de telefon într-o fişă de casting (cum au astăzi tinerii şi mai vârstnicii actori). De fapt, aveam un număr de telefon – la teatru (pentru că aprobarea de instalare a telefonului acasă a sosit după zece ani, când nu mai eram în Cluj). Marţea, la televiziune, era „seara de teatru””, a mărturisit  Catrinel Dumitrescu.

Își mai aduce aminte că a participat la o piesă televizată în care interpretase un personaj.

„Bănuiesc, cred, că rolul ăla a fost „castingul” meu, pentru că joi dimineaţa am primit la teatru un telefon prin care aflam că luni încep filmările la „Buletin de Bucureşti”. Aşa că rolul nu l-am „obţinut”, l-am primit ca pe un dar şi a venit ca toate lucrurile bune, când mă aşteptam mai puţin”, a mai spus actrița.

Întrebată dacă s-a temutcă subiectul filmului o să supere pe cineva, mai ales că a avut premiera în perioada comunistă, Catrinel Dumitrescu a mărturisit că:

„Erau vremuri în care se tăcea dureros în speranţa că din tăcerea asta va ţâşni cândva un strigăt. „Buletinul” a stârnit un hohot de râs. Domnul Cotescu spunea la un moment dat: „E cel mai bun scenariu de comedie pe care l-am citit”. Era o doctorie într-o linguriţă de miere”.

Teatrul şi filmul îi sunt aproape de suflet în continuare, „atâta vreme cât îmi păstrez speranţa că meseria asta încă se mai poate face cu nobleţe şi cu eleganţă şi nu cu mijloace ieftine“.

Catrinel Dumitrescu a venit pe lume în orașul Brăila, fiind fiica lui Gheorghe Dumitrescu, regizor tehnic, și a celebrei actrițe Jeny Dumitrescu, ambii angajați ai Teatrului Maria Filotti din Brăila. În anul 1979, ea a finalizat studiile la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, în cadrul Facultății de Teatru, specializarea actorie. Aici, ea a fost eleva profesorului Octavian Cotescu și a asistentului universitar Ovidiu Schumacher. Între anii 1974 și 1989, Catrinel Dumitrescu a strălucit pe scena Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Din 1990 și până în prezent, ea a fost activă ca actriță la Teatrul Nottara. Catrinel Dumitrescu a primit o distincție specială, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, la data de 13 decembrie 2002, alături de alți actori talentați.

Citește și: Cine e și cum arată Alexandra, soția lui Stelian Ogică. A practicat handbal de performanță, apoi s-a apucat de arbitraj