Actriţa Olga Tudorache, transportată de urgenţă la spital. A făcut un accident vascular

Actriţa Olga Tudorache a suferit un accident vascular tranzitoriu, nu au apărut complicaţii de la momentul internării, a declarat, luni dimineaţa, pentru Mediafax, directorul Spitalului Elias, dr. Dana Safta.

RomaniaTV.net
01 apr. 2012, 18:50
Actriţa Olga Tudorache, transportată de urgenţă la spital. A făcut un accident vascular

Marea actriţă juca în spectacolul „Peşte cu mazăre”, programat pe scena Teatrului Metropolis, când i s-a făcut rău.

Actriţa Olga Tudorache a fost transportată de urgenţă la Spitalul de Urgenţă Elias, duminică seara, direct de pe scena Teatrului Metropolis. Actriţei i s-a făcut rău pe scenă. Primele suspiciuni sunt că ea ar fi suferit un accident vascular. Directorul Teatrului, George Ivaşcu, spune că actriţa este conştientă, iar în momentul de faţă i se fac analize.

Spectacolul în care juca Olga Tudorache se numeşte Peşte cu mazăre şi este regizat de Ana-Maria Bamberger. După cum se arată pe site-ul Teatrului Metropolis „este un spectacol vibrant, plin de farmec, umor amar şi luciditate, în care o puteţi vedea pe Olga Tudorache, desfăşurând o evervescenţă ludică de excepţie”.

Olga Tudorache s-a născut pe 11 octombrie 1929 (Oituz, jud. Bacău) şi a debutat pe scenă în 1951, la Teatrul Tineretului din Bucureşti. După fuzionarea Teatrului Tineretului cu Teatrul Nottara, în 1966, s-a mutat la Teatrul Mic, unde a rămas angajată până în 1978.

A rămas să joace aici, dar din acel an şi-a mutat funcţia de bază la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, la catedra de actorie, unde a început să predea din 1976. A scos şase promoţii de actori, între care pe Ilinca Goia, Emilia Popescu, Carmen Tănase, Cecilia Bârbora, Claudiu Istodor şi Doru Ana.

Pe lângă sutele de spectacolele în care a jucat, a avut câteva apariţii şi în filme: Mihai Viteazul (regia Sergiu Nicolaescu, 1970), Mastodontul (regia Virgil Calotescu, 1975), Bietul Ioanide (regia Dan Pita, 1979), Domnişoara Aurica (regia Şerban Marinescu, 1986), Tusea şi junghiul (regia Mircea Daneliuc, 1990), Balanţa (regia Lucian Pintilie, 1991), O vară de neuitat (regia Lucian Pintilie, 1993), Gaiţele (regia Nae Cosmescu, 1993) şi Cendres et sang (regia Fanny Ardant, 2009).

A primit mai multe premii ale Uniunii Teatrale din România (UNITER): premiul pentru întreaga activitate (1995), premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din spectacolul „Regina Mamă”, de Manlio Santanelli (martie, 1999), Diploma de popularitate (2002). În 2006 a fost decorată de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce.