Acuzaţii de hărţuire sexuală la Guvern. O angajată a SGG spune că şeful „mă jigneşte, mă intimidează, m-a invitat la bere”

Lelia Oanță, şefa Serviciului de Politici Publice din cadrul Secretariatul General al Guvernului (SGG), susține că a fost hărţuită verbal, psihologic şi sexual de şeful său, respectiv de directorul Direcţiei Generale Politici Publice, Ştefan Jicol. "Ba îmi spune că mă iubește și mă invită la bere, ba mă amenință și mă jignește", spune angajata Guvernului. Ștefan Jicol neagă acuzațiile, în timp ce Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, le califică drept "floricele", cancanuri.

RomaniaTV.net
30 iul. 2020, 12:32

Şefa Serviciului de Politici Publice din cadrul Secretariatul General al Guvernului (SGG), Lelia Oanţă, lucrează de 19 ani în Guvern și de 15 ani are funcție de conducere. Aceasta a vorbit pentru Libertatea.ro despre hărțuirea la care este supusă de superiorul ei. 

„Colegele vin, tremură, uneia i-a recidivat gastrita, alta plânge acasă seara. Suntem terminați”, susține Lelia Oanță.  „Această stare durează de cinci luni. Am epuizat ca funcționar public care lucrez într-o instituție publică de 19 ani toate căile administrative pe care le aveam la dispoziție. După cinci luni, lucrurile s-au agravat”, spune Lelia Oanță.

Amenințări la adresa mea pe WhatsApp, se lua de orice, spunându-mi că el e venit să facă reorganizare. Mesajele curgeau întruna, seara, dimineața, aiurea„, mai spune Lelia Oanță.

Libertatea a publicat şi mai multe discuții purtate de Oanță și Jicol, pe Whatsapp.

 

La început, îmi spunea că îl hipnotizez, că îi este foarte rău după ce se vede cu mine, niciodată nu aborda subiecte profesionale. Zicea că era tulburat de prezența mea„, susține angajata SGG. „Îmi transmitea, cu martori, că dânsul mă simte foarte tensionată și mă invită în afara instituției, la o bere. I-am spus că eu nu beau bere și nu ies în afara instituției. Atunci, mi-a propus să mergem la o cafea sau un ceai„, mai spune ea.

Lelia Oanță se teme că va fi înlăturată cu orice preț: „A venit cu ideea să mă detașeze forțat în Covasna„.

Femeia relatează conversația cu directorul Direcției Generale Politici Publice din cadrul SGG:

– Eu am doi copii pe care îi cresc singură, am o mamă bolnavă, singur întreținător de familie, nu puteți să mă transferați forțat la Covasna.

– Nu, ați fost foarte bună, anul trecut, în acțiunile din Covasna. Dacă nu, o să mergeți cu mine în delegație în Covasna.

– Domnul Jicol, eu nu sunt arestată, ca să mă duceți cu forța la Covasna.

– Doamna Oanță, dar eu vă iubesc!

Femeia declară că, în scurtă vreme, mesajele au devenit amenințătoare. „Îmi spunea, fără să ia însă măsuri concrete, ce urmează să mi se întâmple mie. Că sunt nesupusă, țepoasă, agresivă și conflictuală. Îmi spunea că, din punctul lui de vedere, conform filosofilor pe care îi citește, dacă stai prea mult timp pe o funcție publică, te smintești sau te ticăloșești„.

„Intra în birou, îmi declara că mă iubește, de față cu colegii. Îmi râdea în nas și îmi spunea că el a făcut reorganizarea și tot el o va mai face și în septembrie, când voi dispărea cu totul. Își bătea efectiv joc de mine și îmi spunea că eu sunt vinovată pentru ce vor păți colegii mei”, mai povesteste femeia.

Angajata Guvernului spune că s-a plâns de relația tensionată superiorului lui Jicol, secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, care însă a calificat acuzațiile drept „floricele” și „mai mult cancanuri decât adevăruri”.

„Într-un mesaj, îmi spunea ironic că îmi mulțumește pentru că l-am lăudat la șefi. De fapt, mă amenința voalat că nu va rămâne dator pentru faptul că m-am plâns secretarului general al Guvernului de comportamentul lui. Îmi sugera că va cere audit, adică să-mi verifice activitatea. În alt mesaj îmi transmitea să-mi retrag plângerile penale, pentru că altfel nu sunt creștină. Eu nu depusesem nicio plângere penală”, povestește ea.

 

Ștefan Jicol susține că totul i se trage de la faptul că a ajuns șeful Leliei Oanță, deși aceasta nu avea pregătirea necesară pentru o asemenea poziție.

„Lelia Oanță este psiholog la bază, cu o facultate la «Titu Maiorescu». Ea putea fi director general, dar eu, cu două facultăți de prestigiu – Politehnică și șef de promoție la Științe Politice – nu puteam”.

Citeşte şi: Ştefan Jicol, director în SGG, neagă acuzaţiile Leliei Oanţă: Pretinsele acte de „hărţuire” sunt false, incoerente, contradictorii