Acuzații grave la adresa lui Florin Jianu, președintele CA al FNGCIMM. A fost sesizat și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș

Florin Jianu, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, este în prezent președintele Consiliului de Administrație (CA) al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) SA IFN, instituție financiară nebancară aflată aflată sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României (BNR).
Filip Stan
09 apr. 2024, 14:28
Acuzații grave la adresa lui Florin Jianu, președintele CA al FNGCIMM. A fost sesizat și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș

Deciziile controversate luate de Florin Jianu la conducerea Consiliului de Administrație (CA) al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) SA IFN riscă să ducă la o destabilizare a întregii activități, acuză salariații instituției, iar un avertizor de integritate demolează imaginea de forță pe care și-ar fi creat-o fostul ministru, potrivit Gandul.ro.

Salariații acuză că activitatea acestui fond de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii riscă să fie bulversată iremediabil de „acțiuni concentrate de destabilizare” și de o „influență nocivă” exercitată nu numai de Florin Nicolae Jianu, ci și de un alt membru al Consiliului de Administrație, Sterică Fudulea, acesta fiind administrator al Fondului, dar și președinte al Comitetului de Nominalizare și Remunerare (CNR) al FNGCIMM SA IFN. În același timp, este vizat de această sesizare și un alt membru al CA al FNGCIMM SA IFN, Nicolae Cristian Stănică.

 

Florin Jianu nu are o „experiență adecvată” care să îl recomande pentru această funcție

Florin Jianu a devenit membru al CA al FNGCIMM SA IFN în data de 29 octombrie 2021, prin Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor, la doar o lună după modificarea Regulamentului BNR nr. 20/2009. În data de 8 decembrie 2021 a fost numit președinte al Consiliului de Administrație. Anterior, acesta fusese administrator timp de trei mandate a câte patru luni, începând cu data de 19 decembrie 2019.

Potrivit informațiilor obținute de Gândul, Florin Nicolae Jianu ar fi devenit membru al CA al FNGCIMM SA IFN fiind încălcate prevederile Legii 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare, dar și Regulamentul BNR nr. 20/2009 privind aceleași instituții financiare nebancare.

Concret, este vorba despre depunerea unor declarații autentificate, la momentul acceptării mandatelelor, care ar fi neconforme adevărului, iar situația prezentată reprezintă factori de risc semnificativi.

Florin Nicolae Jianu este acuzat că a devenit președinte al CA al FNGCIMM SA IFN fără a avea experiența necesară „pentru exercitarea calității de conducător al unei instituții financiare nebancare”.

Fostul ministru Jianu s-ar face vinovat, practic, de „fals în declarații”, infracțiune foarte gravă, pentru că a menționat, atunci când a depus dosarul cu documentația prevăzută de lege, că îndeplinește condițiile legale pentru exercitarea funcție de administrator al FNGCIMM SA IFN.

Potrivit articolul 20 din Legea 93/2009, „conducătorii instituţiilor financiare nebancare trebuie să aibă reputaţie şi experienţă adecvate pentru exercitarea responsabilităţilor încredinţate, conform criteriilor stabilite de Banca Naţională a României”.

Potrivit Regulamentului BNR nr. 20/2009 actualizat, orice persoană numită în funcția de conducător al unei instituții financiare nebancare – funcția de administrator fiind, de altfel, cea mai înaltă funcție din conducere – ar fi trebuit să îndeplinească două condiții, cumulativ:

  • Experiență practică de minimum 1 an într-o funcție de conducere deținută în cadrul unei instituții de credit sau al unei alte instituții financiare supusă supravegherii Băncii Naționale a României sau unei alte autorități competente ori în cadrul unei instituții financiare nebancare înscrise doar în Registrul general.
  • Experiență practică de minimum 2 ani în domeniul creditării.

Cu ocazia fiecărei prelungiri a mandatului, fostul ministru al Mediului a depus – oficial – declarații notariale autentificate din care rezultă că a certificat, pe propria răspundere, că îndeplinește toate condițiile cerute de lege pentru a fi membru în CA al FNGCIMM SA IFN.

Totuși, sursele Gândul îl acuză pe Florin Jianu că – deși știa că nu îndeplinește aceste condiții – a transmis cu totul altceva, adică… ar fi mințit în fața notarului, ceea ce se traduce prin „fals în declarații”.

 

Spynews
Știrile Antena Stars. De ce a refuzat Alex Bodi 1 milion de dolari. A rămas uimit când a aflat ce i s-a oferit, dar nu a putut să accepte: ”Nu am vrut” / VIDEO
Bzi.ro
Câți bani a luat Babasha la concertul Coldplay? „Vă jur cu mâna pe inimă!“
Fanatik.ro
Orașul din România care are un avion la intrare, deși nu are aeroport. Puțini știu ce simbolizează, de fapt
Capital.ro
A murit un geniu al României. Pierdere imensă. A fost un nume emblematic
Playtech.ro
Noua CUCERIRE a lui Bădălău e PERFECTĂ: Cum arată în COSTUM DE BAIE! Bianca Drăgușanu e istorie
DailyBusiness
Lovitură din partea BNR! Se întâmplă chiar AZI cu toate creditele în LEI
Adevarul
Beneficiile candidaturii lui Iohannis la șefia NATO pentru țară și dimensiunea „eșecului” ANALIZĂ
Spynews
Dezastru la un pelerinaj. Peste 550 de persoane au murit. Temperaturile de 51 de grade Celsius le-au fost fatale
Spynews
A mers pe jos 90 de minute pe zi. Ce s-a întâmplat după 2 ani
Evz.ro
Secretele relației Ponta - Udrea. Ce se ascundea dincolo de perdea
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
wowbiz.ro
Ce a spus public Radu Ștefan Bănică despre Andreea Marin?! „Află ea după”. Nu s-a ferit și a recunoscut asta și despre Violeta
Cancan.ro
Cine este Ovidiu, bărbatul din Cluj găsit mort lângă piscina gonflabilă din curtea casei. El și părinții lui au murit ]n chinuri
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cea mai frumoasă prezentatoare TV, apariție aproape interzisă la Euro! Eva ridică temperatura mai ceva decât canicula
kanald.ro
Iancu Sterp și Denisa Coțolan și-au pus fanii pe jar! „Fetiță sau băiat?”. Detaliul care i-a dat de gol
Capital.ro
Cutremur în cazul Elodia-Cioacă. Mama Elodiei a recunoscut: EL A TĂIAT
StirileBZI
Stimulent financiar de la stat pe timpul verii! Vezi dacă te încadrezi în cerințe
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit pe iubitul ei tenismen, care e cu 9 ani mai tânăr
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsie: Cum au murit, de fapt, Ovidiu și părinții lui
substantial.ro
Salvare inedită: jandarmii din Constanța intervin pentru o lebădă prinsă într-un cârlig de pescuit
MediaFlux
GIGI BECALI, cum NU L-AȚI VĂZUT NICIODATĂ! PATRONUL FCSB, la BUSTUL GOL și în ȘLAPI lucrând la BISERICĂ
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?