FNGCIMM își păstrează șefii în funcții, deși riscă anularea unor acte cu care au garantat bani împrumutați de zeci de companii

Situația gravă la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) SA IFN, instituție financiară nebancară aflată sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României (BNR). FNGCIMM își păstrează șefii în funcții, deși riscă anularea unor acte cu care au garantat bani împrumutați de zeci de companii.
Alina Costache
17 apr. 2024, 15:48
FNGCIMM își păstrează șefii în funcții, deși riscă anularea unor acte cu care au garantat bani împrumutați de zeci de companii

FNGCIMM își păstrează șefii în funcții, deși riscă anularea unor acte cu care au garantat bani împrumutați de zeci de companii. Au fost aduse acuzații grave lui Florin Nicolae Jianu – fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat -, președintele Consiliului de Administrație (CA) al FNGCIMM SA IFN, dar și altor doi membri ai Consiliului de Administrație, Sterică Fudulea și Nicolae Cristian Stănică, scrie Gandul. Mandatele celor doi expirau în data de 5 aprilie 2024, dar au fost prelungite cu încă 5 luni în urma ședinței Adunării Generale a Acționarilor FNGCIMM SA IFN din data de 14 aprilie 2024.

Sindicaliștii FNGCIMM SA IFN, dar și un avertizor de integritate, acuzau, înaintea acestei ședințe AGA, că activitatea acestui fond de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii riscă să fie bulversată iremediabil de „acțiuni concentrate de destabilizare” și de o „influență nocivă” exercitată nu numai de Florin Nicolae Jianu, ci și de alți doi membri ai Consiliului de Administrație, respectiv Sterică Fudulea – administrator al Fondului, dar și președinte al Comitetului de Nominalizare și Remunerare (CNR) al FNGCIMM SA IFN – Nicolae Cristian Stănică.

Florin Nicolae Jianu este acuzat că a devenit președinte al CA al FNGCIMM SA IFN fără a avea experiența necesară „pentru exercitarea calității de conducător al unei instituții financiare nebancare”. Fostul ministru Jianu s-ar face vinovat, practic, de „fals în declarații”, au acuzat sindicaliștii, pentru că a menționat, atunci când a depus dosarul cu documentația prevăzută de lege, că îndeplinește condițiile legale pentru exercitarea funcție de administrator al FNGCIMM SA IFN.

În pofida acuzațiilor reprezentanții Sindicatului „Garantare”, în data de 12 aprilie 2024 a fost convocată Adunarea Generală a Acționarilor FNGCIMM SA IFN, reprezentant al statului fiind mandatat  – potrivit Ordinului 707 al Ministerului Finanțelor – Adrian Vătavu. Acesta a luat act de vacantarea unor funcții, printre care și cele deținute de Florin Nicolae Jianu (președintele Consiliului de Administrație), Nicolae Cristian Stănică și Sterică Fudulea (membri în CA), numai că, prin același Ordin 707 al Ministerului Finanțelor, a fost supusă spre aprobarea AGA o prelungire cu 5 luni a mandatelor, cu posibilitatea prelungirii, „o singură dată”, pentru 2 luni.

În prima parte a ședinței AGA a FNGCIMM SA IFN s-a luat act de vacantarea unor poziții de membri în Consiliul de Administrație, printre care și cele ale lui Florin Nicolae Jianu (președintele Consiliului de Administrație) Nicolae Cristian Stănică și Sterică Fudulea (membri în CA).

Ulterior, s-a aprobat (re)numirea în funcție de președinte al Consiliului de Administrație al FNGCIMM SA IFN a lui Florin Jianu, cu mențiunea că durata mandatului acestuia nu poate „depăși durata contractului de administrare încheiat cu acesta”.

„Se aprobă forma contractului de administrare ce urmează a fi încheiat cu domnul Florin-Nicolae Jianu în calitate de membru neexecutiv și  președinte al Consiliului de Administrație (CA) al FNGCIMM SA IFN. (…)

Reprezentantul statului în AGA este împuternicit să efectueze toate demersurile legale necesare ținerii ședinței Adunării generale a acționarilor și să semneze Hotărârea Adunării generale a acționarilor.

Ședința Adunării Generale a Acționarilor Societății a fost declarată închisă”, s-a precizat în hotărârea AGA a FNGCIMM SA IFN.

 

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România se va deschide din această vară. Ce localități va străbate
Capital.ro
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Se schimbă Codul Penal! Pedepse dure pentru cei care fac acest lucru!
Adevarul
De ce bebelușii spun „tata”, înainte să spună „mama” VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Câți bani vor primi românii de la 1 iulie. Cu cât cresc salariile
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e însărcinată în 4 luni!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Șocul pe care o străină de pe TikTok l-a avut când a aflat din ce sunt făcute sarmalele: „Nu voi mai mânca sarmale în viața mea. Nu am știut niciodată...”
Capital.ro
S-a dat interdicție în România. Este ilegal în sate și în orașele mici. Legea e deja activă
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Descoperă rețeta salatei de legume la borcan: Gust de vară, prospețime și conveniență în bucătăria ta!
MediaFlux
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'