Tragedia din clubul Colectiv. Prof. Ioan Lascăr: „Transportul în primele zile era imposibil”

După ce în primele zile de la incendiul din clubul Colectiv, medicii români au fost trataţi ca nişte eroi, acum ei au devenit subit, ţinta acuzaţiilor. S-a spus despre ei că nu le permit pacienţilor în stare gravă să fie trataţi în străinătate şi că nu sunt pregătiţi logistic pentru această tragedie. Medicul Ioan Lascăr contrazice toate aceste comentarii.

10 nov. 2015, 07:29
Tragedia din clubul Colectiv. Prof. Ioan Lascăr: „Transportul în primele zile era imposibil”

„Transportul oricărui astfel de pacient în primele 5-7 zile transportul ar fi fost absolut imposibil. Doar deplasarea pacienţilor din ATI spre blocul operator pentru schimbarea pansamentelor şi a intervenţiilor chirurgicale conform protocoalelor destabilizau pacienţii. Cum vă imaginaţi că în aceasă situaţie puneam pacienţii în salvare să-i ducem la aeroport apoi să-i transportăm ore întregi spre alte colţuri ale lumii?”, a spus prof. Ioan Lascăr pentru România TV.

INCENDIU COLECTIVBilanţul tragediei din Colectiv a ajuns la 48 de morţi.  Un tânăr grav rănit în incendiul din Clubul Colectiv a murit, marţi dimineaţa, într-un spital din Marea Britanie. Numărul celor care au murit după ce au fost transferaţi în străinătate a ajuns la cinci. Trei au murit imediat după ce au fost transportaţi în Olanda, iar luni o tânără a pierdut lupta cu moartea într-un spital din Israel. Răniţii în tragedia din club, care au murit în străinătate vor fi repatriaţi marţi. Între timp, medicii fac o nouă evaluare a  tinerilor aflaţi în spitale pentru a vedea dacă mai pot transfera victime în străinătate.

În ceea ce priveşte starea răniţilor, potrivit anunţurilor medicilor, numărul pacienţilor internaţi în urma incendiului din clubul Colectiv a ajuns la 71, dintre aceştia 14 fiind în stare critică şi şapte în stare gravă.

Un număr de 10 răniţi au fost transferaţi duminică şi au ajuns cu bine în Marea Britanie şi Norvegia.

Citeşte şi: Medic francez despre tragedia de la Colectiv: Nu am fi făcut mai bine nici în Franţa, Belgia sau Anglia

Speculaţiile iscate pe Facebook, potrivit cărora numărul morţilor din Colectiv este mai mare decât cel declarat oficial, i-au fost aduse la cunoştinţă şi lui Ioan Lascăr, în cadrul unui interviu la Antena Stars.

Şeful Clinicii de chirurgie plastică din Spitalul Floreasca a fost foarte uimit să afle că există astfel de zvonuri care nu au nicio legătură cu realitatea. El a precizat, încă o dată, că arsurile foarte grave pot duce la deces după circa două săptămâni, dar a dat şi o veste bună: după acest interval, numărul deceselor se va reduce.

Încă o victimă din clubul Colectiv, adusă acasă în sicriu. Andra avea 30 de ani şi se afla în club cu sora ei

Nu aveau cunoştinţe legate de evoluţia unui ars grav (n.r cei care au dat naştere zvonurilor). Eu am anunţat de prima dată câteva elemente. Am subliniat că arsura e o boală grea, cu o anumită evoluţie şi că nu numărul de decese de va mări semnificativ. Această decompensare se produce din a doua săptămână, după care incidenţa deceselor mai scade. Acum sunt cele mai frecvente. Evident, afirmaţiile nu au nicio legătură cu realitatea. Nu cred că oamenii serioşi pot lua în considerare o astfel de afirmaţie.

Cum să se întâmple? Nu aveau niciun fel de aparţinători, nu aveau familie? Nici un film de caliatate medie nu ar putea avea un astfel de subiect”, a declarat prof. Ioan Lascăr, pentru sursa citată.

Un alt medic explică numărul mare de decese din ultimele trei zile

„Arsurile de căi respiratorii încep să se manifeste grav a cincea zi, când pacienţii încep să-şi scuipe mucoasa respiratorie şi plămânii. Pe de altă parte, substanţele care se degajă din celule arse, care se numesc citochine, intoxică organismul. Totodată, pentru că organismul are imunitate scăzută se ajunge la insuficienţă multiplă de organe, adică încep să cedeze organele: plămânii, inima, rinichii. Sunt două mecanisme: agentul termic direct arde celulele, le distruge, iar celulele arse pun în libertate nişte hormoni, nişte substanţe care se numesc citochine. Acestea sunt foarte toxice pentru organism”, a declarat dr. Elena Marincea, medic primar în chirurgie plastică şi reparatorie la Spitalul Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri.

Pe de altă parte, potrivit specialistului, dispărând bariera normală – pielea care nu mai acoperă în totalitate corpul -, organismul devine foarte sensibil la infecţii, care încep să apară tot în această perioadă.