Acuzațiile oficiale pe care DNA i le aduce șefului Romarm și lui Victor Pițurcă, reținuți într-un dosar ce vizează achiziții de măști în pandemie

Direcția Națională Anticorupție a anunțat oficial reținerea șefului Romarm, Gabriel Țuțu, pentru abuz în serviciu, trafic de influență și fals intelectual, în dosarul în care fostul selecționer al României Victor Pițurcă a fost reținut pentru cumpărare de influență.

30 ian. 2023, 18:10
Acuzațiile oficiale pe care DNA i le aduce șefului Romarm și lui Victor Pițurcă, reținuți într-un dosar ce vizează achiziții de măști în pandemie

Fostul selecționer al României, Victor Pițurcă, a fost reținut de procurorii anticorupție din București într-un dosar care are legătură cu achiziția de măşti anti-COVID neconforme pentru Ministerul Apărării Naționale (MApN), în perioada pandemiei.

În acest dosar e vizată achiziţia de utilaje şi măşti de protecţie în perioada pandemiei de COVID-19 – prejudiciul adus companiei de stat ar depăși 8,6 milioane de lei.

„Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (n.r. Victor Piţurcă), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție). Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului)”, a transmis DNA.

Citește și Victor Pițurcă, reținut de procurorii DNA într-un dosar ce vizează achiziții de măști pentru Armată în perioada pandemiei

Procurorii DNA au transmis că în perioada martie-aprilie 2020 șeful Romarm ar fi cerut , printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

„În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, au adăugat anchetatorii. În dosar sunt cercetate şi alte persoane.

Citește și Alex Piţurcă, convocat la DNA! Fiul fostului selecţioner ar fi plecat din România