Aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a fost amânată

Statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au amânat joi aderarea la această organizaţie a unor noi ţări europene şi latinoamericane, printre care şi România, dar secretarul general al OCDE, Angel Gurria, a dezminţit că procesul extinderii ar fi blocat, relatează AFP.

23 mai 2019, 16:53
Aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a fost amânată

”Nu, procesul nu este blocat”, a afirmat Angel Gurria la o conferinţă de presă după încheierea reuniunii anuale a OCDE, care nu a dat undă verde pentru candidaturile a şase state, respectiv Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, Peru şi România, informează agerpres.ro.

‘Uneori avansăm mergând, alteori cu paşi repezi şi uneori alergând”, a răspuns Gurria, când a fost întrebat în special despre Brazilia, al cărui preşedinte, Jair Bolsonaro, a primit sprijinul omologului său american Donald Trump pentru aderarea ţării sale la OCDE.

Citeşte şi Economica.net: CEZ ar urma să scoată la vânzare toate afacerile din România

”Avem 36 de ţări membre şi fiecare dintre ele trebuie să ia propria decizie”, a explicat el în continuare. Anul trecut Angel Gurria a reuşit să obţină primirea Columbiei şi a Lituaniei în această organizaţie. ”Înainte de accepta noi membri, actualele state membre doresc să ştie cu ce scop trebuie să se extindă OCDE”, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică ce a evocat existenţa unor divergenţe în cadrul instituţiei.

Au fost în principal divergenţe între SUA şi majoritatea statelor membre, notează această agenţie de presă.