Adevăratul motiv pentru care Austria a împiedicat aderarea României la Schengen. „Austriecii simt că vor rămâne în urmă, PIB-ul României va depăşi PIB-ul Austriei în 2030”

România a început să facă toate demersurile necesare pentru aderarea la Schengen, spațiul de liberă circulație, încă de acum două decenii, de când a început detalierea capitolelor de negociere pentru apartenența la UE. În consiliul JAI de săptămâna trecută, Austria a fost singura țară care a votat "nu", ceea ce a făcut imposibilă aderarea României la Schengen.

12 dec. 2022, 07:54
Adevăratul motiv pentru care Austria a împiedicat aderarea României la Schengen. „Austriecii simt că vor rămâne în urmă, PIB-ul României va depăşi PIB-ul Austriei în 2030”

Adevăratul motiv pentru care Austria a împiedicat aderarea României la Schengen. Decizia Austriei de a bloca accesul României în spațiul Schengen „nu poate fi expresia unei poziţii luate ad-hoc, într-o săptămână sau o lună, ci este suma unei decizii internalizate la nivelul factorilor de decizie a acestei ţări de ani”, spune Sorin Pâslaru, redactor-șef al ZF.

În opinia lui Sorin Pâslaru, Austria a luat această decizie luând în considerare reacțiile dure din partea României, ce afectează afacerile austriecilor de pe piața românească, „bănci, asigurări, petrol, gaz, păduri, agricultură, construcţii” sau chiar gazul de la Marea Neagră.

Citește și Ce mai poate face România pentru a răsturna votul Austriei care a decis să o ţină în afara Schengen

Și, totuși, care ar putea fi motivele din spatele deciziei luate de Viena de a împiedica aderarea României la spațiul de liberă circulație?

„O ipoteză este că pur şi simplu DE FRICĂ. Mulţi poate nu vor fi acord, dar aceasta este ipoteza pe care o propune acest articol. Austriecii simt că vor rămâne în urmă, că încet-încet vor preda conducerea economică în Europa de Est României din simplul efect de acumulare de capital şi de mutare a centrului de greutate către o ţară de aproape trei ori mai numeroasă, de trei ori mai întinsă şi mai bogată în resurse naturale. Iar libertatea de circulaţie şi mai mare prin accesul la Shengen nu face decât să accelereze acest proces.

Fapt: cu o lună înainte de acest vot, a fost anunţată o mare tranzacţie. Cea mai mare tranzacţie de anul acesta din România. ŞI probabil cea mai mare tranzacţie în care o companie privată românească cumpără o companie străină. Grupul Dedeman este pe cale să închidă preluarea CA Immo, un dezvoltator austriac de birouri cu clădiri în suprafaţă de 160.000 mp, printre care de exemplu Orhideea Towers din Bucureşti. Tranzacţia se apropie de 400 milioane de euro. Românii cumpără. Austriecii vând. Astăzi în România, mâine în Austria”, mai spune Sorin Pâslaru.

Cea mai mare temere a Austriei: „În 2030 România va depăşi ca PIB total Austria”

Austria s-ar putea teme că România o va depăși ca putere economică. Redactorul șef al Ziarului Financiar explică că, în doar șapte ani, adică în 2030, România va depăși Austria ca PIB. În timp ce Austria va avea un PIB de 708 mld. de dolari, țara noastră va fi la 726 mld. de dolari.

Citește și Și Olanda a votat împotriva aderării României la Schengen, dar indirect! Lista companiilor olandeze pe care românii au început să le boicoteze

„Aparent, Austria încă este mare distanţă de putere economică. Aparent, Austria ar fi foarte departe. Deţine punctele cheie ale business-ului românesc şi încearcă să păstreze modelul de leadership al Europei de Sud Est în continuare.

Însă cifrele spun altceva. În 2000, PIB-ul Austriei în dolari era de 197 miliarde $, iar al României de 37 miliarde $. Mergea vreun român la ski în Austria în 2000? Poate doar ambasadorul.

În 2021, PIB-ul Austriei este 477 mld. $, de 2,4 ori mai mare decât în 2000. Aceasta înseamnă o rată de creştere medie anuală de 4,5%. În 2021, PIB-ul României este 284 mld. $, de 7,6 ori mai mare decât în 2000. Aceasta înseamnă o rată de creştere medie annuală de 11%, adică de 2,5 ori mai mare faţă de rata de creştere a Austriei. Evoluţia se datorează atât creşterii economice reale, cât şi a aprecierii reale a leului faţă de euro, respectiv dolar.

În acest ritm, România mai are nevoie de 7 ani să ajungă Austria din urmă ca putere economică. Nu PIB/capita. Aici va mai fi cale lungă. Dar dacă Austria va continua să crească în dolari cu doar 4,5% pe an iar România cu 11% pe an, în 2030 Austria va avea un PIB de 708 mld. $, în timp ce România va fi la 726 mld. $. În 2030 România va depăşi ca PIB total Austria.

Cât PIB-ul României era măsurat în zeci de miliarde $, creşterea de peste 10% nu conta. Când eşti mic, vitezele mari nu te scot din rând. Eşti tot acolo, printre alţii. Ei iată că la PIB aproape de 300 mld. $, dacă reuşeşti să menţii 10%, sau poate nu 10%, măcar 7-8% creştere în dolari, începi să joci printre băieţii mari. Încep să îşI faci loc la masă. Până la un moment dat, erai cu pălăria în mână şI aşteptai ordine. De la un moment dat încolo, ai locul tău.

Asta spun cifrele. Sigur că reflecţia reală a puterii economice este PIB/capita, unde acum Austria este la 53.000$ iar România este la 14.000$. Însă PIB-ul total este important pentru că an după an contribuie la agregarea de capital. Companiile cu capital local, de stat sau private, devin mai puternice pe măsură ce PIB-ul creşte încontinuu”, a explicat Sorin Pâslaru pentru ZF.